Ένα ιδιαίτερο μουσικό τριήμερο στην Αρχαία Μεσσήνη

Ένα ιδιαίτερο μουσικό τριήμερο στην Αρχαία Μεσσήνη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει το Tuned City στην Ελλάδα και μεταμορφώνει μια αρχαία πόλη σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας έχει συνηθίσει σε δράσεις που επανασυστήνουν τους δημόσιους χώρους στο κοινό. Αυτή τη φορά όμως ταξιδεύει εκτός Αττικής και μάλιστα σε ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Το Σαββατοκύριακο 1 – 3 Ιουνίου η Αρχαία Μεσσήνη υποδέχεται το Tuned City, μια πλατφόρμα που ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και το χώρο. Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City έλαβαν χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει σε έναν προορισμό που δεν έχει επισκεφτεί ξανά, με ένα διεθνές μουσικό τριήμερο που αγκαλιάζει ηχητικά την «πόλη», αναζητώντας την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν και εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι.

Λένα Κιτσοπούλου: «Στο μάθημα της Ιστορίας μαθαίνουμε μόνο πόσο τους έχουμε γαμήσει όλους»

Για 3 ημέρες λοιπόν η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής. Εάν παραβρεθείτε τον αρχαιολογικό χώρο (η Στέγη καλύπτει μάλιστα το εισιτήριο της εισόδου) θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ένα πλήθος site-specific έργα (δηλαδή έργα διαμορφωμένα με πρωταρχικό κριτήριο το χώρο) όπως ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα. Πάνω από 60 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν νέα έργα ενώ το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Carsten Stabenow (Τuned City, Βερολίνο) και o Μανώλης Μανουσάκης (Medea Electronique, Αθήνα). Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης, Μέσα και Υλικότητες, Φασματικές Ατμόσφαιρες.

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο για το Tuned City ξεκινάει από τις 9:00 και είναι ελεύθερη. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλύπτει το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο για μεμονωμένους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Tuned City ή για όσους φτάνουν στον χώρο με τα μεταφορικά μέσα που έχει οργανώσει η Στέγη.

Συνοπτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας.

1η Ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Οι Πολιτικές της Ακρόασης εκκινούν από την ανθρώπινη φωνή, τη διάρθρωση της σκέψης, τις προφορικές ιστορίες, τη χρήση και την κατάχρηση της γλώσσας. Επιδιώκουν να ανασκάψουν τα συστήματα της εξουσίας και του νόμου, την παραγωγή του χώρου μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τη συγκρότηση του Πολιτικού μέσω της διαπραγμάτευσης συμφερόντων: από τις ασώματες φωνές και τα άφωνα σώματα, την εμπρόθετη ακρόαση σε μια εγγύτητα, εμβυθισμένοι ή σε απόσταση, από την ομιλία σε ένα ακροατήριο και την ακρόαση ως μια ενεργητική πράξη, σχεδιάζοντας το περίγραμμα και νιώθοντας τους περιορισμούς και τα όρια, αποβλέποντας έτσι στις ίδιες τις δομές μιας πόλης διαλόγου.

Ολόκληρο το αρχείο Καβάφη ελεύθερο και ανοιχτό για όλους από το Ίδρυμα Ωνάση

2η Ημέρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ενσωματωμένες στη γεωμορφολογία του τοπίου, διαρκώς μετασχηματιζόμενες από τις γεωλογικές δραστηριότητες και τις καιρικές συνθήκες, οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αναπτυχθεί λόγω ανάγκης ή βούλησης. Τυπολογίες ανάμεσα σε υποθετικά ή ξεχασμένα παρελθόντα. Συστήματα αποθήκευσης αναλογικών φίλτρων. Ταλαντευόμενες ανάμεσα σε φυσικά μέσα, κατασκευασμένες, σχεδιασμένες, κτισμένες και ερειπωμένες, αποσυντιθέμενες σε ψήγματα από τις φυσικές διαδικασίες και την αποσύνθεση, μετατρέπονται σε κάτι άλλο ή γίνονται ίζημα ξανά. Ανασκαμμένες, διαβασμένες, αναλυμένες, μεταγραμμένες, αποκωδικοποιημένες, διατηρημένες, αρχειοθετημένες, μεσολαβημένες και ξεχασμένες. Αυτή η ημέρα αφουγκράζεται ζητήματα υλικότητας και ερμηνείας, αρχαιολογίας και πέραν αυτής.

3η Ημέρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΦΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ

Πολλαπλές αόρατες πόλεις ενυπάρχουν πέρα και ανάμεσα στις υλικές επιστρώσεις. Πυκνές μυθολογίες και πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων ενισχύουν τα ευρήματα, ταυτόχρονα όμως εγκαθιδρύουν και εναλλακτικά αφηγήματα. Οι χρησμοί, οι λατρείες και oι τελετές αποτελούν στοιχεία καταστατικής σημασίας για την ατμόσφαιρα του χώρου. Ωστόσο, οι μετρήσιμες ενέργειες και οι ανιχνεύσιμες φορτίσεις, οι αγώγιμες και πιεζοηλεκτρικές δυνητικότητες, οι ακτινοβολίες, τα πεδία ατμοσφαιρικής πίεσης και όλων των ειδών τα σχετικά φαινόμενα καταλαμβάνουν μια ευρεία έκταση του φάσματος. Η ακρόαση και η συναίσθηση ως υποκειμενική πρακτική και παραγωγική εικασία οδηγούν αυτόν τον κύκλο σε μια κορύφωση, αλλά σε καμία περίπτωση στην κατάληξή του.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter