Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον στιχουργό Βασίλη Παπαδόπουλο

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον στιχουργό Βασίλη Παπαδόπουλο

Ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα για την ζωή και το έργο του στιχουργού Βασίλη Παπαδόπουλο διοργανώνεται στη γενέτειρά του στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 20.30.

Ο Βασίλης αυτοσυστήνεται με τα εξής λόγια: «Γεννήθηκα στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, γιος του Χαράλαμπου και της Αντωνίας, παιδί σαν όλα τα παιδιά του μόχθου και της αγωνίας, ερασιτέχνης στιχουργός και ταπεινός δημιουργός».

Συνεργάστηκε με σπουδαίους τραγουδιστές όπως οι: Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ελένη Βιτάλη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Χάρις Αλεξίου κ.ά.

Μερικοί από τους συνθέτες που μελοποίησαν στίχους του είναι οι: Τάκης Σούκας, Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Χρήστος Νικολόπουλος, Σπύρος Παπαβασιλείου, Δημήτρης Κορδατζής, Χάρης Καλούδης, Δημήτρης Σταμπουλής, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Θόδωρος Καμπουρίδης, Αντώνης Στεφανίδης, Δημήτρης Χαλκιάς, Βασίλης Σαλέας.

«Ανοίχτε τα τρελάδικα να βγει ο κόσμος έξω», «Μια γυναίκα μπορεί», «Τι τα θέλεις τα λεφτά», «Ο ταξιτζής», «Ποιος το είπε για τους μάγκες», «Μια ζωή μέσα στους δρόμους και τις νύχτες», είναι μερικά από τα εκατοντάδες τραγούδια που έγραψε.

Ο Τάκης Σούκας τον εμπιστεύεται και κάνουν μαζί το τραγούδι «Ανοίχτε τα τρελάδικα», που τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη και έγινε τεράστια επιτυχία. Στο μεταξύ, γνωρίζει τον Στέλιο Καζαντζίδη, όμως ποτέ η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να του ζητήσει να πει τραγούδια του. Ώσπου μια βραδιά παίρνει ένα τηλεφώνημα από τον Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος του ζητά να γράψει στίχους για μια μελωδία που είχε ήδη ηχογραφηθεί. Όλη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε και το πρωί φθάνει στην Κολούμπια με το στίχο. Ο Καζαντζίδης ενθουσιάζεται. Ήταν το τραγούδι «Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους».

Δέκα χρόνια αργότερα ο Βασίλης Παπαδόπουλος ψαρεύει με τον Στέλιο Καζαντζίδη στον Άγιο Κωνσταντίνο. «Διανοούμενε, τι θα γίνει μόνο για τον Στράτο γράφεις, για μένα πότε θα γράψεις τραγούδια;» του λέει ο Καζαντζίδης. Τα τραγούδια γράφτηκαν και μπήκαν στον τελευταίο δίσκο του Στέλιου με τίτλο «Τραγουδώ», σε μουσική Τάκη Σούκα. Ο δίσκος έσκισε και σε 4 ώρες έγινε πλατινένιος.

Με τον Καζαντζίδη συνεργάστηκαν με επιτυχία. Όσο ζούσε ο τραγουδιστής πήγαινε και τον έβρισκε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Ο ίδιος λέει για τον Καζαντζίδη:

«Ξενύχτια, τραγούδι, ψαρέματα να δεις που κάναμε! Αφού όταν τραγουδούσε ο Στέλιος, ακόμη και τα ψάρια έβγαιναν στον αφρό και τα πιάναμε με τα χέρια. Ήταν τέλειος άνθρωπος. Πολλοί δεν ξέρουν τι έχει προσφέρει ο Καζαντζίδης στο τραγούδι, όχι σαν τραγουδιστής, σαν άνθρωπος εννοώ. Λόγω του Καζαντζίδη πήραμε ποσοστά οι δημιουργοί. Εκείνος τόλμησε να βάλει βέτο».

Η επιτυχία φτάνει στην οροφή, το ένα σουξέ διαδέχεται το άλλο. Ο Μάτσας τον καλεί να βάλει στίχο στο τραγούδι του Παπαϊωάννου, που οι στίχοι είναι τούρκικοι. Έτσι βγαίνει το «Τι τα θέλεις τα λεφτά». Ακολουθεί το «Ποιος το είπε για τους μάγκες που χαθήκανε» με τον Στράτο Διονυσίου, μια απάντηση στο τραγούδι του Ρασούλη «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια». «Όπως είπα και στον Ρασούλη, επειδή εγώ είμαι από τα Φιλιατρά, που εκεί δε φθάνει τραίνο, ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω» σχολιάζει. Πρότυπα του Βασίλη Παπαδόπουλου υπήρξαν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ο Άκης Πάνου: «Η Ευτυχία για τη μοναδικότητά της και ο Άκης Πάνου για το μπεσαλίκι του, και τους δύο βέβαια τους εκμεταλλεύθηκαν πολλοί».

O Βασίλης Παπαδόπουλος μαζί με τον Βασίλη Σαλέα έκαναν ένα πρωτοποριακό πείραμα. Δημιούργησαν τραγούδια σε ρυθμούς δημοτικούς και τα τραγούδησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως Σαββόπουλος, Μητσιάς, Βιτάλη, Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter