Ένα μεγάλο ΟΧΙ στον Πατούλη (και) για τα σκουπίδια

Ένα μεγάλο ΟΧΙ στον Πατούλη (και) για τα σκουπίδια

Η διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων Αμαρουσίου, επιπλέον λόγος για να μαυριστεί ο «γαλάζιος» υποψήφιος περιφερειάρχης. Τα μεγάλα οφέλη από το μοντέλο που εφάρμοσε η Ρένα Δούρου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου μετέφερε το 2016, στον ΧΥΤΑ της Φυλής για ταφή, 7.300 τόνους περισσότερα απορρίμματα από το 2015, με ιδιωτικά φορτηγά αυτοκίνητα. Ο κ. Γιώργος Πατούλης εκμεταλλεύτηκε τις εντολές μεταφοράς που έδινε ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), μόνος αυτός από όλους τους Δήμους του Βόρειου Τομέα, για να μεταφέρει μη δημοτικά απορρίμματα αγνώστου προελεύσεως, επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες του Αμαρουσίου, μόνο για τα τέλη ταφής κατά 500.000 ευρώ!

Τον Ιούνιο του 2017, όταν η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, αντιλήφθηκε αυτήν την αυθαιρεσία και κατήργησε για όλους τις εντολές μεταφοράς, οι ποσότητες των απορριμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου επέστρεψαν στα επίπεδα του 2015. Αυτού του είδους τη διαχείριση σκοπεύει ο κ. Πατούλης να εφαρμόσει στην Περιφέρεια Αττικής;

Απορρίμματα που οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ προς ταφή από τον Δήμο Αμαρουσίου:

2015: 37.000 τόνοι

2016: 45.300 τόνοι

2017: 40.000 τόνοι

2018: 37.100 τόνοι

Λέγαν οι παλιοί ότι στα δύσκολα φαίνεται η αντοχή των μετάλλων και των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι τα δύσκολα στη ζωή αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητες. Για όσους εμπλέκονται στα κοινά, στη διαχείριση κάθε μορφής εξουσίας η προεκλογική περίοδος είναι μια γεύση από τα δύσκολα και εκεί φαίνεται τι αξίζει ο καθένας.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Πατούλης -και όχι μόνο αφού τον ακολουθεί και ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- φαίνεται να πιστεύει ότι τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων είναι ή μπορούν να γίνουν προνομιακό πεδίο για άσκηση αντιπολιτευτικής πολιτικής. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς αφοριστικές θέσεις, διατυπωμένες με προκλητικό τρόπο και σε «άψογα» ελληνικά, όπως: «όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία συγκροτημένη προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή υποδομών» ή «χαθήκανε πολύτιμοι πόροι και αρκεστήκαμε σε ένα αποτυχημένο μοντέλο, να θάβουμε το 90% των απορριμμάτων που παράγουμε». Εκτός αν κρίνει από τον εαυτό του και όσα έκανε ο ίδιος ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, όπου πραγματικά ήταν αδρανής, αδιάφορος και απλός παρατηρητής.

Εφόσον όμως επιλέγει να αντιπαρατεθεί στο περιφερειακό πλαίσιο θα πρέπει να μάθει, να αναγνωρίζει και να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Για να μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα και τις εξελίξεις, να μην είναι απών και εκτός πραγματικότητας. Την τελευταία πενταετία, από το 2014 μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκε στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων μια ουσιαστική, βαθιά και ριζοσπαστική Αθόρυβη Αλλαγή. Μέχρι το 2014, η συνήθης και εύκολη πρακτική ήταν η ταφή του συνόλου των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Τα πάντα θάβονταν: μπάζα, κλαδέματα, οργανικά, το σύνολο του όγκου των σκουπιδιών. Χωρίς κανείς να αναλογίζεται τις συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία. Λίγο-πολύ γινόταν ό,τι και στο Δήμο Αμαρουσίου, γι΄ αυτό τα περιγράφει και ο κ. Πατούλης τόσο καλά. Αυτό το μοντέλο αλλάξαμε στην Περιφέρεια Αττικής.

Χαίρομαι γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ως Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, η δουλειά που κάναμε έπιασε τόπο. Έφερε αποτέλεσμα, αλλάζοντας τα πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης που προτάσσει την πρόληψη, την προδιαλογή, την επαναχρησιμοποίηση, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση.

Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι:

1. Μπήκε τέλος πια στις ανεξέλεγκτες χωματερές στην Αττική Γη! Δεν πληρώνουμε πια εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα! Έπρεπε να έρθει η Δύναμη Ζωής στη διοίκηση και η Ρένα Δούρου στο τιμόνι της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας για να γίνει το αυτονόητο: Να κλείσουν οριστικά οι 11 χωματερές της Αττικής στα Μέγαρα, στην Κερατέα, στις Σπέτσες, στα Καλύβια, στην Παλαιά Φώκαια, στον Κάλαμο, στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στον Αυλώνα, στα Μέθανα, στο Αγκίστρι.

2. Προωθήσαμε την «κομποστοποίηση» και τους «καφέ κάδους». Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, ξεκίνησαν τη διαλογή των οργανικών υλικών στην πηγή. Βάλαμε στην πρώτη γραμμή τις τοπικές κοινωνίες, ευαισθητοποιήσαμε τους κατοίκους και τοποθετήσαμε «καφέ κάδους» στον Δήμο Ηρακλείου, Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αγίας

Παρασκευής, Μεταμόρφωσης, Χολαργού – Παπάγου.

3. Παράγουμε φυσικό λίπασμα. Ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα, ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό, μέσα από διαδικασίες πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας διατίθεται ήδη σε παραγωγούς και σε καταστήματα του είδους. Και αυτό μέσα από τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων που υπάρχουν στη Λαχαναγορά, τις λαϊκές αγορές, τα καταστήματα εστίασης και την κουζίνα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία στο ΕΜΑΚ.

4. Τα κλαδέματα σε όλους του Δήμους σήμερα αξιοποιούνται. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλάξαμε τα πάντα στη διαχείριση των μπάζων και των κλαδεμάτων και από αυτά παράγεται εναλλακτικό καύσιμο – RDF- και κόμποστ.

Για να τα πούμε όλα αυτά με αριθμούς, που είναι δύσκολοι αλλά αληθείς:

– Κλαδέματα 65.000 τόνοι έγιναν κομπόστ – εδαφοβελτιωτικό. Το οικονομικό όφελος 3.250.000€.

– 40.000 τόνοι υλικά, υπολείμματα της ανακύκλωσης, έγιναν εναλλακτικό καύσιμο-RDF.

– 15.000 τόνοι χαρτί, σίδερο, πλαστικό ανακτήθηκαν, αυξάνοντας, μόνο μέσα από την Περιφέρεια Αττικής, κατά 1 μονάδα το συνολικό ποσοστό της ανακύκλωσης της χώρας.

– 10.000 τόνοι οργανικά απορρίμματα μετατράπηκαν σε φυσικό λίπασμα.

– 35.000 τόνοι υλικών από τον πράσινο κάδο γίνονται κομπόστ αποκατάστασης εδάφους.

– Το 2018 θάφτηκαν 200.000 τόνοι λιγότερα απορρίμματα.

– 335.000 τόνους απορριμμάτων, διπλάσια ποσότητα από το 2014, επεξεργαζόμαστε με το ίδιο κόστος.

Αυτό είναι έργο που έχει αποτέλεσμα. Έργο που προστάτευσε το περιβάλλον, εξοικονόμησε χρήματα, ενίσχυσε την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, αλλάζοντας τα πράγματα στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, στην Περιφέρεια Αττικής και στους Δήμους του Βόρειου Τομέα. Έργο που δεν πρέπει να πάει χαμένο. Έργο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μηδενιστεί από κανέναν κ. Πατούλη, που δεν κατάλαβε τίποτα από όλα αυτά όσο ήταν Δήμαρχος στο Μαρούσι γιατί ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απών, αδρανής και αμέτοχος.

Ο Αρης Βρούστης είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter