Ένα ντοκιμαντέρ για τις εξαρτήσεις και τις δομές απεξάρτησης

Ένα ντοκιμαντέρ για τις εξαρτήσεις και τις δομές απεξάρτησης

Το ντοκιμαντέρ «Πού πετούν τα παιδιά;» του Γιώργου Χρ. Ζέρβα συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί διαδικτυακά από 10-20 Μαρτίου 2022.

Πρόκειται για μια στοχαστική προσέγγιση του φαινομένου της εξάρτησης και των διαφορετικών μεθόδων απεξάρτησης στην Ελλάδα από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα.

Τα υλικά του ντοκιμαντέρ είναι εξομολογήσεις και ημερολόγια πρώην εξαρτημένων-θεραπευόμενων και θεραπευτών, επίσημα έγγραφα διωκτικών αρχών και αποσπάσματα από καρτέλες νοσηλείας, σύγχρονες λήψεις σε παλιούς χώρους “θεραπείας”, εγκλεισμού ή εξορίας, σε σημερινές δομές απεξάρτησης, καθώς και σε χαρακτηριστικούς τόπους χρήσης ουσιών, αρχειακό υλικό -φωτογραφίες εξαρτημένων από διαφορετικές περιόδους, κτηρίων, εργαλείων καταστολής, φαρμάκων…-, τραγούδια, ποιήματα, σχέδια και πίνακες από ομάδες τέχνης-θεραπείας κ.λ.π.

Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη μετάβαση από το μεσοπολεμικό απάνθρωπο καταναγκαστικό κοινωνικό σύστημα αντιμετώπισης της εξάρτησης σ’ ένα ανθρωποκεντρικό, ελεύθερο και ανοιχτό πλαίσιο απεξάρτησης τις τελευταίες δεκαετίες. Το μεσοπολεμικό σύστημα διεπόταν από την αντίληψη πως οι τοξικομανείς είναι εγκληματίες και η τοξικομανία αθεράπευτη μολυσματική ασθένεια με συνέπεια τις διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις και τον εγκλεισμό των εξαρτημένων σε ψυχιατρεία ή τον εκτοπισμό τους σε χώρους εξορίας.

Αντίθετα τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στη χώρα μας μια διαφορετική προσέγγιση της εξάρτησης και του εξαρτημένου, όπου το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η οικειοθελής απεξάρτησή του και η μη θεώρησή του ως εγκληματία ή ασθενούς με την ιατρική έννοια του όρου, αλλά ως πάσχοντος που μπορεί να θεραπευτεί.

Αντιπαραθέτουμε το παρελθόν με το παρόν δυναμικά, χωρίς γραμμική θεώρηση και παρουσιάζουμε πτυχές του σημερινού πολυφωνικού θεραπευτικού πλαισίου απεξάρτησης : Πρόγραμμα Σωματικής Αποτοξίνωσης “ΙΑΝΟΣ” και Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” στο ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Θεσσαλονίκη/Λάρισα) ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Άνω του ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Τι μέλλει γενέσθαι;

θεραπευτική ψυχοκοινωνική προσέγγιση θα αντέξει ή θα συρρικνωθεί; Ουσιαστική απεξάρτηση ή απλά μείωση της βλάβης; Τι συνιστά σήμερα μια σύγχρονη αποτελεσματική πρόταση απεξάρτησης;

Ο επιδιωκώμενος στόχος της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας για τον περιορισμό των εξαρτήσεων και η διεκδίκηση μιας ζωής με νόημα για όλους τους νέους.

ΤΡΕΗΛΕΡ του ντοκιμαντέρ :

 

ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

HD, Έγχρωμο/ΑΜ , 80′

Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ

Σενάριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Σύμβουλος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Σκηνοθεσία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

Φωτογραφία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

Ήχος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΤΑΓΑΣ

Μιξάζ

ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μοντάζ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΥΔΗΣ

Δ/νση Παραγωγής

ΤΖΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπαραγωγή

Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΣ FILM PRODUCTIONS

site:

www.georgezervas.gr, vimeo.com/zervas

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter