Ένα Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης των Κατοίκων της Ρόδου για το προσφυγικό

Ένα Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης των Κατοίκων της Ρόδου για το προσφυγικό

Το πρόγραμμα «Ani-Mate & Meet the Other» ξεκίνησε αυτές τις ημέρες στη Ρόδο και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου.

Απευθύνεται σε παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων και περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας της Ρόδου αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Βασική ιδέα του Ani-Mate & Meet the Other είναι ότι μέσω των παιδιών μπορούν να μάθουν και οι ενήλικες να συνυπάρχουν με τον «άλλο», εν προκειμένω τον πρόσφυγα. Διαμέσου της μη τυπικής εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού, μπορεί αρχικά να επιτευχθεί η γνωριμία, η επικοινωνία και η συνδημιουργία μεταξύ των παιδιών προσφύγων και των παιδιών της τοπικής κοινότητας της Ρόδου και μετέπειτα η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στο σχολείο και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία.

Οι άξονες του προγράμματος

Ο πρώτος άξονας αφορά σε Δημιουργικά Εργαστήρια μη Τυπικής Εκπαίδευσης για Παιδιά Προσφύγων & Παιδιά Δημοτικών Σχολείων κυρίως, και περιλαμβάνει τα εξής εργαστήρια με τη συμμετοχή τοπικών, εθνικών και διεθνών φορέων:

-Ένα Εργαστήριο Animation το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Κώστα Κορρέ, δημιουργό και συντονιστή του προγράμματος σε συνεργασία με τον Αντώνη Λιοπύρη, Ρόδιο σολίστ κλασικής κιθάρας με διεθνή φήμη και καριέρα.

-Ένα Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών και Ήχων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο θα υλοποιηθεί από μια ομάδα Βέλγων καλλιτεχνών, τους MUS-E, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μη τυπική δημιουργική εκπαίδευση παιδιών και την ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία 15 χρόνια.

-Ένα Εργαστήρι Δημιουργίας Ραδιοφωνικού Σταθμού που απευθύνεται σε έφηβους πρόσφυγες, οι οποίοι σε συνεργασία με συνομήλικούς τους από τη Σουηδική Ένωση Σύριων Προσφύγων (SSR) της πόλης Mariestad, θα φτιάξουν το δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό στα πρότυπα του Radio Mariestad.

O Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μιλάει στο Documento

-Ένα Εργαστήριο Μουσικής με τον συντονισμό από τις μουσικούς-παιδαγωγούς Μάγια Παπαγεωργίου και Δάφνη Καρελλάκη, οι οποίες κατάγονται από τη Ρόδο, και θα μυήσουν τα μικρότερα παιδιά στη δημιουργία ποικίλων μουσικών οργάνων από διάφορες χώρες με απλά καθημερινά υλικά.

Ο δεύτερος άξονας αφορά Πολιτιστικές Εκδηλώσεις για Παιδιά και Ενήλικες. Η πρώτη εκδήλωση με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων του Ani-Mate & Meet the Other πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το Αγόρι και ο Κόσμος» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, το οποίο γέμισε με μικρούς και μεγάλους θεατές, Ρόδιους και πρόσφυγες.

Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα πραγματοποιηθούν και άλλες προβολές βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Τελική Παρουσίαση Παιδικών Έργων

Το Ani-Mate & Meet the Other θα ολοκληρώσει τις δράσεις του τον Μάιο με την παρουσίαση όλων των δημιουργικών αποτελεσμάτων των εργαστηρίων των παιδιών, με μία Έκθεση Φωτογραφίας, ένα μίνι Κινηματογραφικό Φεστιβάλ διάρκειας δύο ημερών, και μία Συναυλία-Μουσικό Εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους από το μουσικό συγκρότημα Burger Project.

Όλα τα εργαστήρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν και τα έξοδα του Ani-Mate & Meet the Other θα καλυφθούν από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και την Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων Γερμανίας (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.).

Εν κατακλείδι, το Ani-Mate & Meet the Other αποτελεί μια ανεξάρτητη κοινωνικοπολιτιστική πρωτοβουλία με τη συνεργασία μιας ομάδας νέων ανθρωπών, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και την διαπολιτισμική συνύπαρξη μικρών και μεγάλων στη Ρόδο. Κύριος στόχος του είναι η επιτυχής υλοποίηση των παραπάνω προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δράσεών του, με την ενεργητική συμμετοχή και σύμπραξη ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και ομάδων της τοπικής κοινωνίας. Απώτερο σκοπό έχει να δομήσει μια στέρεη κοινωνική βάση και μια γόνιμη συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς, ώστε να καταφέρει να συνεχίσει τις δράσεις του και να δημιουργήσει ένα μόνιμο ανοικτό κέντρο διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

https://www.documentonews.gr/article/apo-to-kirgistan-thn-kolombia-kai-to-iran-ston-pyrgo-hleias/

INFO: Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε

Blog: animateandmeettheo.wixsite.com/animate

Facebook: https://www.facebook.com/animateandmeettheother/

e-mail: animateandmeettheother@gmail.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter