Eνα σχολείο που διεκδικεί

Eνα σχολείο που διεκδικεί

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ύστερα από 14 χρόνια φεύγει από το σπίτι του στον Κολωνό και αναζητά νέα στέγη. Οι μαθητές δεν έχουν διευθυντή και απουσιολόγο αλλά κάνουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. 

Δεν είναι συνηθισμένο σχολείο. Είναι ένα κοινωνικό εγχείρημα που προσεγγίζει την παιδεία ως διαδικασία ανθρώπινη και ουσιαστική για όλους/ες χωρίς περιορισμούς. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών βρίσκεται κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος στην οδό Αργους στον Κολωνό. Ύστερα από 14 χρόνια φιλοξενίας από τους αλληλέγγυους ιδιοκτήτες του, βρίσκεται σε αναζήτηση νέου χώρου λόγω της πώλησης του κτιρίου. Και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια σημαντική καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης.

Το ΚΣΜ είναι η πρώτη δομή αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους μετανάστες. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που όταν είδαν τις οργανωμένες δράσεις της Χρυσής Αυγής να αυξάνονται, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σχολείο που θα λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως αντιρατσιστικός πόλος. Φέτος έχουν γραφτεί στους καταλόγους του περίπου 700 μαθητές. Πολλοί από αυτούς είναι Ελληνες, οι οποίοι μαθαίνουν αγγλικά και γερμανικά, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για μαθήματα.

«Οι σχέσεις με τους μετανάστες και τους υπόλοιπους μαθητές είναι πολύ στενές. Οι περισσότεροι με φωνάζουν μαμά. Μου μιλάνε για την καθημερινότητά τους, τις βόλτες με το κορίτσι τους, τα προβλήματα στη δουλειά» εξηγεί στο Documento η Έλενα Παπαγεωργίου, συντονίστρια στις λειτουργίες του σχολείου. Έχοντας δραστηριοποιηθεί για πολλά χρόνια σε οργανώσεις, πιστεύει ότι το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει αυτή η δομή είναι η ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών σε όλες τις δράσεις. Η αλληλεγγύη γίνεται με αυτόν τον τρόπο πράξη και δεν προσφέρεται αφ’ υψηλού. Η ίδια εξάλλου είναι παντρεμένη με μετανάστη που γνώρισε σε καταυλισμό.

«Δεν θέλουμε να είμαστε ένα σχολείο στο οποίο θα έρχονται οι μετανάστες απλώς για να μάθουν τη γλώσσα. Επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε ανθρώπους με αντιρατσιστικές ευαισθησίες. Συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις και απεργίες, μοιράζουμε προκηρύξεις, αναλαμβάνουμε τις προετοιμασίες για τα πάρτι. Ουσιαστικά διεκδικούμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον».

Η ανάγκη της κοινής διεκδίκησης προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα. Αυτά που ισχύουν για τους μετανάστες σύντομα παγιώνονται και για όλους τους υπόλοιπους. «Δεν υπάρχουν δικαιώματα των Ελλήνων, αν δεν υπάρχουν δικαιώματα των μεταναστών – και το αντίστροφο. Η ανασφάλιστη εργασία ξεκίνησε από τους μετανάστες και στη συνέχεια έγινε ο κανόνας για τους περισσότερους».

Ένα σχολείο με ουσία

Εκτός από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, το σχολείο παραδίδει μαθήματα αγγλικών και γερμανικών, προετοιμάζει για τις εξετάσεις, προσπαθεί να λειτουργεί όπως ένα κανονικό φροντιστήριο. Τα θετικά παραδείγματα είναι πολλά όλα αυτά τα χρόνια. «Υπάρχουν μαθητές που δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά όταν έρχονται. Κάποιοι από αυτούς έχουν καταφέρει να πάρουν πιστοποιητικό επάρκειας ελληνομάθειας, να φτάσουν δηλαδή στο πιο υψηλό επίπεδο. Πολλοί έχουν εξασφαλίσει το δίπλωμα που τους δίνει τη δυνατότητα για εύρεση εργασίας. Στα μαθήματα των αγγλικών η Κατερίνα Ράλλη κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ στα γερμανικά έχουμε φτιάξει τμήματα για αρχάριους».

Δράση ενάντια στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής 

Οι φασιστικές επιθέσεις που πύκνωναν επικίνδυνα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν το έναυσμα για να δημιουργηθεί αυτή η δομή. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών έχει δώσει σημαντικές μάχες στο παρελθόν, ειδικά στη γειτονιά του Αγία Παντελεήμονα, όταν οι εκφοβισμοί, οι απειλές και οι προπηλακισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο.

«Περάσαμε δύσκολα γιατί τα τάγματα εφόδου ήταν σε πλήρη δράση εκείνη την περίοδο και εμείς σε άμυνα. Από το 2009 και μετά υπήρξε έντονη άνοδος της Χρυσής Αυγής. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όμως, τα πράγματα άλλαξαν αρκετά. Πλέον η δράση τους έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι ο Ασπρόπυργος».

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών έχει πολύπλευρη δράση και παρουσία στις γειτονιές. «Θα μοιράσουμε μια προκήρυξη, θα πιάσουμε κουβέντα με τους ανθρώπους, θα κάνουμε μια εκδήλωση με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Είμαστε μικρή ομάδα αλλά έχουμε εμπειρία πολλών χρόνων. Είναι σημαντικό να ακούει κανείς τις ανησυχίες του κόσμου. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πολλές δομές που έχουν αντίστοιχες δραστηριότητες και ανησυχίες. Θα συμμετάσχουμε όλοι μαζί και στο φετινό Athens Pride. Για εμάς είναι σημαντικό να απελευθερωθούμε και σε αυτό το κομμάτι. Σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να πιστεύουν αρκετοί, οι μετανάστες συγκινούνται ιδιαίτερα από τα ανθρώπινα βιώματα και τις προσωπικές ιστορίες και στέκονται δίπλα στους άλλους με αλληλεγγύη».

Ποιες είναι οι βασικές αιχμές σήμερα σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση; «Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η συνθήκη διαβίωσης στα νησιά. Πρέπει ο κόσμος να μετακινηθεί στην ενδοχώρα. Οι πρόσφυγες υποφέρουν και πάνω σε αυτήν τη συνθήκη πατάνε οι φασίστες και η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Επίσης εστιάζουμε στο θέμα του πολέμου. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η ειρήνη μεταξύ των κρατών και φυσικά των λαών».

Καμπάνια αλληλεγγύης για το νέο σχολείο

Το ΚΣΜ θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στην πρόκληση να συντηρήσει τον δικό του χώρο. «Με τη γειτονιά που μας φιλοξενούσε δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Και ο Κολωνός είναι δύσκολη περιοχή, έχει 20% ποσοστό η Χρυσή Αυγή. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης. Εκτός από τη μετακόμιση και την οργάνωση του σχολείου, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε πολλές υποχρεώσεις από δω και πέρα. Εχουμε δει έναν χώρο στο Μεταξουργείο, αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει η οριστική συμφωνία. Θέλουμε μέσα σε αυτό να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και συζητήσεις».

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Μία από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων του είναι η αντιρατσιστική γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και φέτος θα στηθεί στις 22 και 23 Σεπτέμβρη στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Info:

Ιστοσελίδα: https://www.ksm.gr/

Σελίδα Facebook: Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter