Ένα τραπεζικό κατάστημα ανά δήμο με νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΚΕΔΕ

Ένα τραπεζικό κατάστημα ανά δήμο με νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΚΕΔΕ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στα 89 επικείμενα τραπεζικά λουκέτα που πλήττουν δραστικά τις επαρχιακές κοινωνίες και τις οικονομίες της υπαίθρου, με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, επικαλούμενη «την ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς να αποκλείει κανέναν πολίτη από την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών» να απευθύνει στο Υπουργείο Οικονομικών αίτημα για νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία τράπεζα σε κάθε δήμο της χώρας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα τραπεζικά λουκέτα

Τα 89 αυτά λουκέτα που έχουν εξαγγείλει ότι θα βάλουν ως το τέλος Αυγούστου οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική – εκ των οποίων πάνω από τα μισά στην επαρχία – και τα οποία θα προστεθούν μάλιστα στα 45 λουκέτα, όλα τους επαρχιακών καταστημάτων που έβαλε στα τέλη του 2020 η Πειραιώς σηματοδοτούν το ολοκληρωτικό ξήλωμα του άλλοτε μεγάλου πανελλαδικού  δικτύου καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας (που κληρονόμησε η Πειραιώς) και της Εθνικής που για δεκαετίες έχει λειτουργήσει ως στυλοβάτης της οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Για το λόγο αυτό, η μεγάλη  πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από τα λουκέτα, με τους δημάρχους τους και τα δημοτικά συμβούλια, τα επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εδώ και κάποιες εβδομάδες έχουν ξεσηκωθεί και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τα λουκέτα, καθώς όπως τονίζουν, θα υποχρεώσουν τους πολίτες να  ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν μια τράπεζα και θα πλήξουν καίρια τις τοπικές οικονομίες οδηγώντας σε μαρασμό  την ύπαιθρο.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Πώς θα κρατήσουμε  κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία αν δεν μπορούν να βρουν μια τράπεζα;

Μετά από αίτημα των επαρχιακών δήμων, το θέμα των τραπεζικών λουκέτων και ειδικά των λουκέτων της Τράπεζας Πειραιώς, εκ των οποίων πολλά αφορούν το κλείσιμο του τελευταίου και μοναδικού καταστήματος σε πολλούς δήμους (π.χ. Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης, Ληξουρίου κ.α ), τέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. «Πώς εμείς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;» ήταν το ερώτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων  Δημήτρης Παπαστεργίου, αποφασίστηκε να υπάρξουν επαφές της ΚΕΔΕ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών Γ. Χατζηνικολάου για να συζητηθεί το οξύ αυτό πρόβλημα, αλλά πρωτίστως να σταλεί  επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στην οποία η ΚΕΔΕ επικαλούμενη «την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης να διασφαλίζει και να εγγυάται ότι το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργεί χωρίς να αποκλείει κανέναν πολίτη από την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών» ζητά νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει τη λειτουργία τουλάχιστον ενός τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε δήμου της χώρας.

Η επιστολή της ΚΕΔΕ για τις ευθύνες του κράτους και τον τραπεζικό αποκλεισμό

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ έχει εξής:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος γίνεται αποδέκτης έντονων παραπόνων από πλευράς των αιρετών Διοικήσεων περιφερειακών Δήμων της χώρας μας, αλλά και αντιδράσεων των τοπικών τους κοινωνιών, από την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά κι άλλων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν, να προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας μιας σειράς τραπεζικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν μέχρι σήμερα καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες.

Η απόφαση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τα επιχειρησιακά σχέδια και την προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, όμως δεν λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα και εγγύτητα της εξυπηρέτησης του πληθυσμού, ειδικά όταν αυτό αφορά περιφερειακές και αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού σε τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η άποψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι πως τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Για μας οι τράπεζες, έχουν στρατηγικής σημασίας ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου και τον ρόλο αυτόν οφείλουν να τον επιτελούν με υπευθυνότητα.

Είναι ευθύνη του Κράτους και της Κυβέρνησης να διασφαλίζει και να εγγυάται ότι το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργεί χωρίς να αποκλείει κανέναν πολίτη από την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, κοινωνική, οικονομική και χωρική συνοχή, με τις τράπεζες αποκομμένες από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση των διοικήσεων των Τραπεζών να λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους όχι μόνον την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα όταν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι πολίτες στήριξαν μέσα από την ανακεφαλαιοποίησή τους την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση εφόσον αυτό απαιτηθεί, την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε Δήμου της χώρας. Αυτή θα είναι η ελάχιστη συνεισφορά των τραπεζών, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν εκατομμύρια επαγγελματίες, τοπικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter