Ένα βήμα πριν την κανονικοποίηση των σχέσεων τους βρίσκονται Αρμενία – Τουρκία

Ένα βήμα πριν την κανονικοποίηση των σχέσεων τους βρίσκονται Αρμενία – Τουρκία

Αρμενία και Τουρκία συζητάνε στη Μόσχα για την επαναπροσέγγιση και την κανονικοποίηση των σχέσεων τους μετά από έναν αιώνα ανοιχτής έχθρας και βίας.

Ο πρόσφατος πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε ο καταλύτης των τωρινών εξελίξεων αφού οι Αρμένιοι ένιωσαν αφενός απελπιστικά μόνοι τους εναντίον των Αζέρων και των Τούρκων, αφετέρου σημαντικά αδύναμοι ώστε να αντιπαρατεθούν αποτελεσματικά.

Έτσι, η Αρμενία οδηγείται αργά και σταθερά προς μία φινλανδοποίηση, μιας και βρίσκεται απομονωμένη, χωρίς έξοδο στην θάλασσα, περικυκλωμένη από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, με το Ιράν αδύναμο να παρέμβει και τη Ρωσία να προκρίνει το Αζερμπαϊτζάν έναντι της ιδίας.

Η εκλογική νίκη και η ανανέωση της λαϊκής εντολής του αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν μετά την ήττα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ του έδωσε το πολιτικό κεφάλαιο για τη παρούσα συνάντηση, αφού κάτι τέτοιο πριν από πέντε χρόνια θα ήταν αδύνατο.

Ως προς το διπλωματικό σκέλος, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στην καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις πραγματοποιούνται υπό τη φιλοξενία και την ενθάρρυνση των Ρώσων, οι οποίοι έχουν αναλάβει ένα ρόλο εγγυητή στην ειρηνευτική διαδικασία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία από τη μία πλευρά, και Αρμενία από την άλλη, ενισχύοντας έτσι τη ρωσική επιρροή που είναι σαφέστατα αποδυναμωμένη μετά τη πτώση της ΕΣΣΔ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter