Ένα βιβλίο για τον Νίκολα Τέσλα

Ένα βιβλίο για τον Νίκολα Τέσλα

Ο Νίκολα Τέσλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 1943, έμεινε στην ιστορία για τη συνεισφορά του στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. Ανακάλυψε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση των περισσότερων μηχανών εναλλασσόμενου ρεύματος και στην πορεία ανέπτυξε το τριφασικό σύστημα μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ζωή του Σέρβου εφευρέτη και μηχανικού ήταν αρκετά πολύπλοκη και ο ίδιος υπήρξε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα.

Την ιστορία του αφηγείται στη μυθιστορηματική βιογραφία «Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα» ο Βλάντιμιρ Πίσταλο ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σημερινής Σερβίας. Στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Χρήστου Γκούβη, καταγράφει τη ζωή του επιστήμονα, από τη δύσκολη παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, εξαιτίας κυρίως της κακής σχέσης με τον ορθόδοξο ιερέα πατέρα του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια που πέρασε στη Νέα Υόρκη και την έντονη αντιπαλότητά του με τον Τόμας Έντισον, δίπλα στον οποίο εργάστηκε.

Το βιβλίο σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες. Το 2008 απέσπασε το Βραβείο NIN, την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Σερβίας, ενώ τιμήθηκε και από την Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας. Τμήματά του περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων.

Ο Σερβο-αμερικανός ποιητής Ντούσαν Σίμιτς, γνωστός ως Τσαρλς Σίμιτς, έγραψε για το βιβλίο: «Υπέροχα γραμμένο, απίστευτα διασκεδαστικό και εκπληκτικά πρωτότυπο, επειδή ακριβώς αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος, καταπώς λένε, “επινόησε τον εικοστό αιώνα”, πλην όμως η ζωή του παραμένει ένα αίνιγμα. To βιβλίο του Βλάντιμιρ Πίσταλο διακρίνεται από τον πλούτο, τη δύναμη και την αυθεντικότητα έργων που θεωρούνται πλέον κλασικά, όπως το Τενεκεδένιο ταμπούρλο του Γκύντερ Γκρας και το Εκατό χρόνια μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter