«Πολύ σπάνιο περιστατικό»

Ένας διακόπτης η αιτία του μπλακ άουτ στην Αττική

Μια ημέρα μετά το μπλακ άουτ που άφησε για ώρες χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως βρέθηκε η αιτία της βλάβης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η αιτία του κακού ήταν ένας διακόπτης ο οποίος αποδείχτηκε μάλλον ελαττωματικός.

Από την αστοχία αυτή του διακόπτη και την έκρηξη που προκλήθηκε, δημιουργήθηκε ένα «ντόμινο» βλαβών που οδήγησε στην πολύωρη διακοπή ρεύματος.

Επαναλαμβάνει πως μια τέτοια βλάβη, ειδικά ενός καινούργιου διακόπτη, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Παράλληλα τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι σε όλα τα κέντρα υψηλής τάσης προκειμένου να μην υπάρξει παρόμοιο περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει:

«Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι η έρευνα σχετικά με τα τεχνικά αίτια για το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης ολοκληρώθηκε. Η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020.

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.

Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο.

Από σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα. Με απόφαση της Διοίκησης από τα τέλη του 2017, άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.