Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο του Τσίπρα

Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί μύγα στο σπαθί του και αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων και διαδικασιών στα όργανα του κόμματος

Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε η φράση «κύριοι, υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο «ελέφαντας» έθετε θέμα αμφισβήτησης της κεντρικής πολιτικής γραμμής του κόμματος για τη διεύρυνση στην κεντροαριστερά. Και η αναφορά φωτογράφιζε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» την είχε χαρακτηρίσει «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τρεις επιθετικούς προσδιορισμούς πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων όλο το οικοδόμημα της διεύρυνσης που πάνω του επιχειρείται να χτιστεί ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αναλάβει σύντομα κυβερνητικές ευθύνες. Και κυρίως επιβεβαίωνε αυτό που φοβούνταν κάποιοι: ο ελέφαντας είχε έρθει για να μείνει, μόνο που αυτήν τη φορά (και αυτό συνιστά ποιοτική διαφορά) έκανε και μια βόλτα από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Και πλάι του αυτήν τη φορά βρίσκονταν και μερικά από τα κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ Συνασπισμού.

Είναι πολύ μεγάλος για να κρυφτεί

Από τότε πέρασαν περίπου 25 μέρες, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει το δικό του μήνυμα στην εσωκομματική πανίδα ανακατεύοντας την τράπουλα όσο περισσότερο του επέτρεπαν οι ισορροπίες στο κόμμα και η πιεστική επικαιρότητα (το πέτυχε με τις μικρότερες αντιδράσεις), αλλά ο «ελέφαντας» ξαναέκανε την εμφάνισή του επιβεβαιώνοντας εκείνους που έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολύ μεγάλος για να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Προηγουμένως βέβαια είχε αναστατώσει το δωμάτιο στην καρδιά του καλοκαιριού σηκώνοντας αρκετή σκόνη για το μήνυμα του προέδρου για τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και λίγο μετά, όταν με ένα επιθετικό κείμενο στην ιστοσελίδα Commonality, που απηχεί τις θέσεις των 53, ενημέρωνε ότι συμφωνούσε με τη ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και φυσικά εμφανίστηκε εκ νέου στοχεύοντας και πάλι τον Αλ. Τσίπρα. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος με μήνυμά του στο Facebook (εκεί όπου σερφάρουν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος λόγω της εχθρικής στάσης των συστημικών Μέσων) δήλωσε ότι θα πρέπει «να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», προφανώς φωτογραφίζοντας τη δήλωση Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ «πολιτικό απατεώνα». Πολλοί παραξενεύτηκαν από τη δήλωση αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών επειδή ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ του απλού απατεώνα και του «πολιτικού απατεώνα».

Πλέον η κριτική που ασκείται στον πρώην ΥΠΟΙΚ ακούγεται δυνατά και εντός της Κουμουνδούρου:

Α) Για το περίφημο timing στην πολιτική. Κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέφτει στον τοίχο της καθημερινότητας άλλοτε οι 53 και άλλοτε ο Ευκλείδης του τείνουν χείρα βοηθείας.

Β) Για τη μη συμμόρφωση με κορυφαίες αποφάσεις του κόμματος που πάρθηκαν με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες όπως το «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά.

Γ) Για μια σειρά από συμβάντα που γίνονται αλλά δεν μαθαίνονται. Οπως οι φωνές του εντός της Πολιτικής Γραμματείας για μια ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα στα social media την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε πολλαπλές προκλήσεις. Ή η προσπάθειά του στη Βουλή να φρενάρει ή να πλατειάσει επικίνδυνα ερώτηση 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Documento από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Ούτε κουβέντα για τη στοχοποίηση ΜΜΕ

Βέβαια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει κάθε δικαίωμα να μη συμφωνεί με τις αλλαγές στους τομεάρχες. Εχει επίσης κάθε δικαίωμα να νιώθει ότι κάποια νεότερα στελέχη τον πρόδωσαν. Εχουν επίσης δικαίωμα τόσο ο ίδιος όσο και μερικά ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στο κόμμα η «σκληρή» αντιπολίτευση. Θεμιτό.

Εχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν ότι η σκανδαλολογία δεν ταιριάζει στην Αριστερά. Και αυτό θεμιτό. Τα στελέχη αυτά όμως δεν αντέδρασαν ποτέ ούτε στη στοχοποίηση μη αρεστών ΜΜΕ και δημοσιογράφων από το Μαξίμου ούτε στη στοχοποίηση συντρόφων τους ούτε στις πάσης φύσεως εξαλλοσύνες του περίφημου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υπερψηφίζουν την επανεκλογή του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ή να τρώνε αδιαμαρτύρητα πόρτα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ζήτησε να δει τον λοιμωξιολόγο προκειμένου να ενημερωθεί και ο τελευταίος το αρνήθηκε.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει συμπροεδρία, κύριοι» είπε την Πέμπτη στον άτυπο πρωινό καφέ. «Ενημερώνω, συνεδριάζουμε, αλλά εγώ έχω την ευθύνη». Και ζήτησε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα ώστε αφενός να μπουν κανόνες και διαδικασίες που θα τηρούνται από όλους, αφετέρου να υπάρχουν κυρώσεις για όποιον τα παραβαίνει.

Μετά τα παραπάνω αναμένεται με ενδιαφέρον η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με θέματα τη λειτουργία του κόμματος και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Ολο και πυκνώνουν στην Κουμουνδούρου οι φωνές εναντίωσης στην τακτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου να κάνει «αντιπολίτευση» σε επιλογές της ηγεσίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter