«Ένας κόκκος αλήθειας»: Ο Ζίγκμουντ Μιλοζέφσκι στήνει μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου στον ευρωπαϊκό βορρά

«Ένας κόκκος αλήθειας»: Ο Ζίγκμουντ Μιλοζέφσκι στήνει μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου στον ευρωπαϊκό βορρά

Τρεις τελετουργικοί φόνοι σε μια κωμόπολη της Πολωνίας δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Ζίγκµουντ Μιλοζέφσκι να καταγράψει τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας του.

Ένας εισαγγελέας που εγκαταλείπει τη Βαρσοβία για την κωμόπολη Σαντόμιες –με παρελθόν αλλά με πληκτικό παρόν και μέλλον– σε μια εσχατιά της Πολωνίας δεν προοιωνίζεται κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Οταν αυτός ο εισαγγελέας αναλάβει να εξιχνιάσει μια σειρά δολοφονιών που με τον τρόπο που γίνονται παραπέμπουν στις λαϊκές μεσαιωνικές δοξασίες για τη φονική δράση των Εβραίων εναντίον των χριστιανών, τότε η υπόθεση αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτή είναι η βασική πλοκή του νέου βιβλίου «Ενας κόκκος αλήθειας» του Ζίγκµουντ Μιλοζέφσκι, εκπροσώπου της αστυνομικής λογοτεχνίας της νέας εποχής της Πολωνίας. Αντισημιτικές δοξασίες, θεωρίες συνωμοσίας, ένας πηχτός πολτός μισαλλοδοξίας και ασφυκτικής κατάστασης στην οποία η πραγματικότητα εναγκαλίζεται την έκφραση του συλλογικού φαντασιακού: μέσα σε αυτό το σκηνικό ο εισαγγελέας Τέοντορ Σάτσκι –ένας πραγματικός σταρ της δίωξης του εγκλήματος– αναζητάει τον κόκκο αλήθειας που πάντα κρύβεται στον πυρήνα ακόμη και της μεγαλύτερης παραδοξολογίας.

Ο Μιλοζέφσκι ερευνά ενδελεχώς την αλληλεπίδραση Εβραίων και καθολικών χριστιανών στη χώρα του· δίχως δισταγμό παρουσιάζει την ενεργότατη συμμετοχή της καθολικής εκκλησίας στις πιο τρομακτικές ενέργειες εναντίον των Εβραίων αλλά και τη διάχυτη στην κοινωνία μεταπολεμική προκατάληψη εναντίον τους εξαιτίας της συμμετοχής κάποιων από αυτούς στην κρατική μηχανή του κομμουνιστικού καθεστώτος. 

Παράλληλα, ο Μιλοζέφσκι σκιαγραφεί μια πανοραμική εικόνα της πολωνικής κοινωνίας που έχει αναδυθεί από τα ερείπια της σοσιαλιστικής περιόδου με πειστικότητα: αμοραλιστική, προσανατολισμένη στον εναγώνιο αγώνα της επιβίωσης, δεκτική σε κάθε είδους προκατάληψη που πριμοδοτεί την επανεμφάνιση και τη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και ιδεοληψιών. Η εξαιρετική μετάφραση, που καταγράφει τον ζόφο διανθισμένο με το σαρκαστικό χιούμορ του Μιλοζέφσκι, είναι της Αναστασίας Χατζηγιαννίδη.

Ενας κόκκος αλήθειας

Ζίγκµουντ Μιλοζέφσκι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Στερέωμα

ISBN: 978-960-8061-72-9

ΣΕΛ.: 472

ΤΙΜΗ: €16,96

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter