Ένας νεκρός στη Βρετανία από τη μετάλλαξη Όμικρον – «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ (Photos – Video)

Ένας νεκρός στη Βρετανία από τη μετάλλαξη Όμικρον – «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ (Photos – Video)

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανία από τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου κατά την επίσκεψή του σε κλινική εμβολιασμού στο Πάντινγκτον, είπε πως χάθηκε τουλάχιστον ένας ασθενής με τη νέα μετάλλαξη χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ουρές στα εμβολιαστικά

Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν σήμερα στα κέντρα εμβολιασμού των μεγάλων πόλεων της Αγγλίας μετά την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς όλους τους ενήλικες να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Τεράστιες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα – Εξαντλούνται τα τεστ (Photos)

Ουρές είχαν σχηματιστεί στα εμβολιαστικά κέντρα στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία. Επίσης υπήρξαν ζητήματα όσον αφορά την κράτηση ραντεβού διαδικτυακά.

«Η υπηρεσία κράτησης (ραντεβού) εμβολιασμού κατά της COVID αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση άρα έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα αναμονής», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Υγείας. “Για όλους τους άλλους που βρίσκονται σε αναμονή, θα τους συνιστούσαμε να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο», προσθέτει. Επίσης δεν ήταν διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

 

«Συγγνώμη, δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή άλλα διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επίσημη υπηρεσία κρατήσεων της κυβέρνησης. «Προσπαθήστε ξανά αργότερα. Ή, μπορείτε να πάτε πίσω και να προσπαθήσετε αντ’αυτού να κάνετε κράτηση ενός ραντεβού για τεστ», σημειώνει.

Σχέδιο Β

Τα μέτρα του Σχεδίου Β της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, ενώ χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε την παραλλαγή Ομικρον, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει αύριο για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η έντονη σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η χρήση υγειονομικών πιστοποιητικών σε ορισμένους χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με εξέγερση δεκάδων βουλευτών των Τόρις κατά των μέτρων.

Σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα του Τζόνσον προς εκείνους που έχουν την πρόθεση να καταψηφίσουν τα μέτρα, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε παλιρροϊκό κύμα της Ομικρον και αυτά τα μέτρα του Σχεδίου Β είναι σημαντικά για να μας δώσουν την ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε περισσότερες ενισχυτικές δόσεις και να αυξήσουμε την προστασία».

«Καμπανάκι» ΠΟΥ

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, συνιστά έναν “πολύ υψηλό” παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε χθες.

“Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους”, γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.

“Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χυμικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις”, σημείωνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.

Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.

Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα–η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως–και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.

“Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους”, σημειώνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter