Ενας πρωθυπουργός αλλεργικός στην κριτική

Ενας πρωθυπουργός αλλεργικός στην κριτική

Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής εγκρίθηκε από τη Βουλή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Η ΝΔ καταψήφισε την πρόταση, κυρίως γιατί γνωρίζει πως μια έρευνα σε βάθος μπορεί να φτάσει στον πυρήνα του «δήθεν» επιτελικού κράτους, εκεί όπου εδράζεται η πολιτική ευθύνη.

Μια ενδελεχής έρευνα των λιστών και των δεκάδων εκατομμυρίων που διακινήθηκαν με μόνο κριτήριο τη «φιλικότητα» των Μέσων μπορεί να αποκαλύψει το κυβερνητικό σχέδιο της πολιτικής χειραγώγησης, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της καταστολής κάθε κριτικής. Είναι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού που έχει οδηγήσει στη φίμωση, την παραπληροφόρηση, αλλά και στον ευτελισμό των θεσμών. Πρόκειται για μια πραγματική κατρακύλα με βασικά χαρακτηριστικά τη διαστρέβλωση και τη μονομέρεια, που καταγράφεται και στις έρευνες διεθνών οργανισμών για την αξιοπιστία των ΜΜΕ στη χώρα μας.

Είναι προφανές, και επιβεβαιώνεται και από το περιστατικό με τη δημοσιογράφο Ινγκεμπορχ Μπέχελ αλλά και τον αποκλεισμό του Documento, πως η ερευνητική δημοσιογραφία, οι «ευθείες ερωτήσεις», η άσκηση κριτικής και η αμφισβήτηση του πρωθυπουργικού αφηγήματος προκαλούν εκνευρισμό και πολιτική «αλλεργία» στον κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και βλέπουμε ΜΜΕ που μιλούν για «Μωυσήδες» και «τσιτάχ» να ανταμείβονται πλουσιοπάροχα, ενώ Μέσα που τολμούν να αποκαλύψουν κακώς κείμενα της κυβέρνησης να στοχοποιούνται και να αποκλείονται.

Το σχέδιο χειραγώγησης των ΜΜΕ εκπονήθηκε ώστε να καλύπτει όλο το μιντιακό φάσμα. Στα δημόσια Μέσα εκδηλώθηκε με τον πλήρη έλεγχο του ενημερωτικού τομέα. Οι συνεχείς «δημοσιογραφικές» γκάφες και η απόπειρα πραξικοπηματικής αλλαγής καταστατικού στο ΑΠΕ, αλλά και τα περιστατικά ευθείας λογοκρισίας στην ΕΡΤ, σε συνδυασμό με τον παραγκωνισμό του μόνιμου, έμπειρου προσωπικού προς χάριν των «γαλάζιων» παιδιών, έχουν οδηγήσει τα δημόσια Μέσα σε πορεία μεγάλης απαξίωσης.

Για τα ιδιωτικά Μέσα εφευρέθηκαν οι «λίστες», με τις οποίες μοιράστηκαν δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς διαφάνεια και κριτήρια, πέρα από κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία. Χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν για τη βιωσιμότητα των Μέσων, ούτε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά για την εξαγορά σιωπής, προπαγάνδας και κυβερνητικής στήριξης.

Οταν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί κάνουν λόγο για υπονόμευση της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας στη χώρα μας, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει άπραγο

Την εικόνα ελέγχου συμπληρώνει και η παρακολούθηση πολιτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, η οποία πέρασε στην άμεση επίβλεψη του κ. Μητσοτάκη μαζί με το ΑΠΕ και την ΕΡΤ. Πρακτικές «φακελώματος κοινωνικών φρονημάτων» που μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές. Αλήθεια, ποια απειλή συνιστούν για την εθνική ασφάλεια η ερευνητική δημοσιογραφία ή ένα ρεπορτάζ;

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συνθέτουν την εικόνα μιας φοβικής, ανίκανης, αλαζονικής και αυταρχικής κυβέρνησης, η οποία με τις ενέργειές της προκαλεί συνεχείς αντιδημοκρατικούς εκτροχιασμούς και κοινωνικό διχασμό, κουρελιάζοντας θεσμούς στον βωμό της πολιτικής της επιβίωσης με κάθε κόστος.

Ομως η ΝΔ δεν παίζει σε άδειο γήπεδο, όσο κι αν αυτό αποτελεί διακαή της πόθο. Η λογοδοσία, η διαφάνεια, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών είναι βασικά συστατικά ενός υγιούς πολιτικού συστήματος και υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να τα επιβάλλει όταν αυτά λείπουν από το μείγμα άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας.

Οταν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί κάνουν λόγο για υπονόμευση της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας στη χώρα μας, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει άπραγο, αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκούμε το συνταγματικό και δημοκρατικό μας καθήκον ελέγχοντας την κυβέρνηση, σεβόμενοι τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Υπερασπιζόμενοι τη διαφάνεια, αλλά και την αξία της ενημέρωσης.

Η Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής Νομού Εβρου, αναπληρώτρια τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης, επικοινωνίας & ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter