Ένας στους δύο χρωστάει στην Εφορία

Κάτι περισσότερο από κατεπείγουσα είναι η θέσπιση μίας νέας ρύθμισης οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, αφού τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται με ρυθμό 1 δις. ευρώ μηνιαίως.

Που σημαίνει ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και υπερβαίνουν πια το 1,5 εκατ. οι φορολογούμενοι οι οποίοι υφίστανται κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τον Οκτώβριο οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκαν σε 4.199.379 μετά την εκρηκτική αύξηση στα 4.312.395 τον Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχη πορεία συρρίκνωσης ακολούθησαν και οι οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από το 1.797.492 σε 1.790.740, αλλά αντίθετα, οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν από 1.148.585 σε 1.155.649 πρόσωπα.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Οκτώβριο ανέρχονταν σε 8,333 δισ. ευρώ ενώ αν προσμετρηθούν μόνο οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους, το μέγεθος διαμορφώνεται σε 7,137 δισ. ευρώ.

Από τα επιμέρους στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι η καθαρή αύξηση του Οκτωβρίου μόνο στα φορολογικά έσοδα είναι 972 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 507 εκατ. ευρώ είναι φόροι εισοδήματος τους οποίους δεν κατάφεραν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν εγκαίρως.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. €, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. €, οι οφειλές από ΦΠΑ κατά 203,1 εκατ. €. και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. €.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.