Ένας Τζαβάρας στο σακούλι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένας Τζαβάρας στο σακούλι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Έναν Τζαβάρα έκρυβε το Προεδρικό σακίδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τα θεματάκια του με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Άνοιξη παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυναν τον κίνδυνο της «δεξιάς παρένθεσης», αποσυνδέοντας την εκλογή του από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Είναι μάλιστα αυτή ακριβώς η αποσύνδεση που άνοιξε το εσωκομματικό κουτί της Πανδώρας στην Πειραιώς βάζοντας δύσκολα στον πρόεδρο της ΝΔ που δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του σε έναν ή μια «Σημιτική» επιλογή από το εκσυγχρονιστικό ντουλάπι που δεν σταμάτησε ποτέ να ταΐζει τις λεγόμενες συστημικές λύσεις.

Τα διαδικαστικά

Στα διαδικαστικά μόλις την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής Ηλείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, κατέβασε στη Βουλή στην επιτροπή Συνταγματικής Επιθεώρησης μια πρόταση τριών ψηφοφοριών στη Βουλή για την εκλογή ΠτΔ από την οποία έλειπε η εκλογή με 150 συν ένας! Υπήρχε όμως η πρόταση για σχετική πλειοψηφία! Δηλαδή να εκλεγεί ΠτΔ και με λιγότερους από 151 βουλευτές.

Ο στόχος ήταν προφανής. Να μπει από το παράθυρο η σχετική πλειοψηφία. Όσο για την αυτονόητη εκλογή με 150 συν ένας η ΝΔ έσπευσε την άλλη μέρα να την προσθέσει κάνοντας λόγο για διορθωτική κίνηση.

Αυτό ήταν. Στην παγίδα της ΝΔ έπεσε και η Αντιπολίτευση αφού η αντίδραση ήταν μάλλον υποτονική ενώ και σε αυτό το ενδεχόμενο η ΝΔ είχε έτοιμη τη δικαιολογία διαρρέοντας στους δημοσιογράφους πως η «σχετική πλειοψηφία» προβλέπεται από το Σύνταγμα. Μόνο που ο νομοθέτης την προβλέπει αφού υπάρξει προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Όχι πριν διότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε εκλογή του κορυφαίο πολιτειακού άρχοντα με λιγότερους ψήφους από όσους επιβάλουν οι εκλογείς με την ετυμηγορία τους στις τελευταίες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση με την πρόταση για σχετική πλειοψηφία στην εκλογή ΠτΔ η όποια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί αν περάσει ακόμη και με την αποχή κάποιων βουλευτών της ΝΔ από τη σχετική ψηφοφορία.

Είναι γνωστό άλλωστε πως όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι από πηγές κοντά στον πρωθυπουργό προκαλούν δυσανεξία σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να επιβάλλει κομματική πειθαρχία αφού ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015.

Πέραν τούτων η εκλογή με σχετική πλειοψηφία (χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές), δεν υπήρχε στην προεκλογική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και καθιστά τον εκάστοτε ΠτΔ απόλυτα ελεγχόμενο από το Μαξίμου καις την συγκεκριμένη περίπτωση από το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter