Ένας χρόνος Cinobo με Γουόνγκ Καρ-Γουάι και top-10

Ένας χρόνος Cinobo με Γουόνγκ Καρ-Γουάι και top-10

Οι 4Κ αποκατεστημένες κόπιες των ταινιών του Γουόνγκ Καρ-γουάι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποκλειστικά από το Cinobo. Οι τρεις από αυτές κάνουν πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα στην πλατφόρμα, και οι άλλες δύο αναμένονται το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo.

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία ευνόησε και μερικούς τολμηρούς επιχειρηματίες, όπως τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν το Cinobo, την πρώτη ελληνική streaming πλατφόρμα που γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020, την εποχή δηλαδή που έμπαινε σε εφαρμογή το πρώτο lockdown στην Ελλάδα.

Το Cinema No Borders όπως είναι η πλήρης ονομασία του Cinobo από την πρώτη κιόλας μέρα έδειξε τον ξεκάθαρο προσανατολισμό και τις καλλιτεχνικές επιλογές του από τον παγκόσμιο και τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Γεμίζοντας το κενό στην ελληνική αγορά παρόχου περιεχομένου, η πλατφόρμα έδωσε πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή του arthouse και ανεξάρτητου κινηματογράφου (όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και με ψαγμένες επιλογές ελληνικών ταινιών) με έναν προσεκτικά επιμελημένο κατάλογο που περιλαμβάνει ταινίες από 83 χώρες και σε πάνω από 50 γλώσσες.

Το Cinobo έκλεισε ένα χρόνο ζωής μετρώντας πάνω από 1 εκατομμύριο ώρες streaming, με το κοινό του να είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένο σε άνδρες και γυναίκες, με ένα ευρύ φάσμα ηλικιών από 18 έως 65 ετών, ενώ η ταινιοθήκη του αγγίζει πλέον τους 1.000 τίτλους. Από την ταινιοθήκη του δεν λείπουν κλασικές ταινίες-ορόσημα του κινηματογράφου και φιλμογραφίες των σημαντικότερων auteurs, από Κισλόφσκι, Βαρντά, Τσάπλιν, Τριφό, Φαρχαντί, Κιαροστάμι, Φατίχ Ακίν, Κεν Λόουτς, έως και την πρώιμη φιλμογραφία του σκηνοθέτη από τα «Παράσιτα» και θριαμβευτή των περσινών Όσκαρ, Μπονγκ Τζουν-χο. Μάλιστα το αριστουργηματικό θρίλερ του τελευταίου από το 2003 με τίτλο «Μνήμες φόνων» είναι αυτό που είδαν οι περισσότεροι συνδρομητές στην διάρκεια της χρονιάς, ενώ στο υπόλοιπο top-10 βρίσκουμε επίσης από ελληνικά νουάρ (το υπέροχο «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου με τον Στέλιο Μάινα) και οσκαρικά ντοκιμαντέρ έως αστυνομικά και κωμωδίες. Αναλυτικά η δεκάδα των πιο δημοφιλών ταινιών της πλατφόρμας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είναι:
1. Memories of Murder/ Μνήμες Φόνων
2. Crooked House/ Δέκα Ύποπτοι για Φόνο
3. Honeyland/ Στη Γη του Άγριου Μελιού
4. Wednesday 04:45/ Τετάρτη 04:45
5. Golden Dawn Girls/ Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής
6. The Little Death/ Μαζί Σου κι ας Πεθάνω
7. The Nile Hilton Incident/ Κάιρο Eμπιστευτικό
8. Everybody Knows/ Το Ξέρουν Όλοι
9. The Handmaiden/ Η Υπηρέτρια
10. Babyteeth
Καθώς τα πρόσφατα αφιερώματα στο Νέο Ασιατικό Σινεμά δείχνουν να έχουν μεγάλη ζήτηση, η επόμενη κίνηση των υπευθύνων του Cinobo είναι να προσφέρουν στο κοινό αποκλειστικά τις 4Κ αποκατεστημένες κόπιες των ταινιών του Γουόνγκ Καρ Γουάι ξεκινώντας από το «Chungking Express» και το «Έκπτωτοι Άγγελοι» και φτάνοντας μέχρι το «2046» και την «Ερωτική επιθυμία »που θα προβληθούν το φετινό καλοκαίρι ταυτόχρονα στο Cinobo και σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει για τη διαδικασία αποκατάστασης των ταινιών του:

«Όπως λέει το γνωστό ρητό: “Κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος”. Από την αρχή της διαδικασίας της αποκατάστασης των ταινιών, τα λόγια αυτά μου υπενθυμίζουν να αντιμετωπίσω όλο αυτό σαν ευκαιρία να παρουσιάσω τις αποκατεστημένες κόπιες ως καινούρια δουλειά από ένα διαφορετικό στάδιο της καριέρας μου. Τώρα που είμαι στο τέλος της διαδικασίας, τα λόγια αυτά δεν έχουν πάψει να ισχύουν. Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό.» Γουόνγκ Καρ-γουάι

Το Cinobo έχει επίσης ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα για το «Bad luck banging or loony porn» που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, αλλά και το «Hive» που κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Κοινού στο φετινό Sundance Film Festival.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter