Ένας υφυπουργός υπεράνω νόμου

Ένας υφυπουργός υπεράνω νόμου

Ο Αντώνης Διαματάρης παραμένει διευθύνων σύμβουλος και σε δεύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ, κατά παράβαση του ασυμβίβαστου και του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου εάν ένας υφυπουργός παραβίαζε το σύνταγμα καθώς και νόμο που είχε ψηφίσει η ίδια η κυβέρνησή του, ή θα είχε παραιτηθεί ή ο πρωθυπουργός με συνοπτικές διαδικασίες θα τον είχε αποπέμψει. Ο Αντώνης Διαματάρης, όμως, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να καταπατά απροκάλυπτα σύνταγμα και νόμους για το «ασυμβίβαστο» ενώ καμία αρμόδια επιτροπή δεν έχει επέμβει αυτεπαγγέλτως για έλεγχο. Το προβλέπει άλλωστε ο περιβόητος νόμος για το «επιτελικό κράτος». Το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού παραμένει CEO και σε δεύτερη εταιρεία.

Ο… ασυμβίβαστος CEO

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου το Documento αποκάλυψε ότι ο Αντ. Διαματάρης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, εμφανίζεται να κατέχει ακόμη, σύμφωνα με τα επίσημα και δημόσια έγγραφα από το αρχείο του Τμήματος Εταιρειών της πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYS Department of State, Division of Corporations), τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) στην αμερικανική εταιρεία National Herald Inc. που εκδίδει την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Ο Διαματάρης αγόρασε το 100% των μετοχών της εφημερίδας το 1979 και παρέμεινε στη θέση του εκδότη έως την υπουργοποίησή του από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πλέον εκδότης εμφανίζεται ο γιος του Ηρακλής, με τον πατέρα όμως να παραμένει στα επίσημα έγγραφα διευθύνων σύμβουλος.

Παραμένει CEO και στην εταιρεία Diamataris Properties Ltd, η οποία ιδρύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1983 με έδρα στην κομητεία Κουίνς στη Νέα Υόρκη. Μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2019 τη θέση του CEO κατέχει ο Anthony H. Diamataris. Η εταιρεία εμφανίζεται μέχρι και σήμερα ως ενεργή.

Τα… ακίνητα

Το 1982, έναν χρόνο δηλαδή πριν από την ίδρυση της παραπάνω εταιρείας, ο «Εθνικός Κήρυξ» μετακομίζει από το Μανχάταν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι (Long Island City – LIC). Σύμφωνα με επίσημα αρχεία του μητρώου της Νέας Υόρκης, το 1983 αγοράζονται με δάνειο από την Diamataris Properties Ltd ακίνητα στο οικοδομικό τετράγωνο 415 στο Κουίνς του Λονγκ Αϊλαντ. Τα γραφεία της εφημερίδας στεγάζονται στο block 415, lot 11, το οποίο εμφανίζεται και ως έδρα της Diamataris Properties Ltd. Δυο δεκαετίες και κάτι αργότερα ο «Εθνικός Κήρυκας» μεταφέρεται σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά, στη σημερινή ιδιόκτητη έδρα του στο Λονγκ Αϊλαντ, στη διεύθυνση 37-10 30th Street, Long Island City. Το συμβόλαιο για την πώληση του ακινήτου από την εταιρεία LIC Realty LLC στην εταιρεία Diamataris Properties Ltd συντάχθηκε στις 28.4.2005 ενώ η πώληση-μεταβίβαση έγινε στις 15/7/2005. Το αντίτιμο ανήλθε στα 3.135.000 δολάρια. Για την LIC Realty LLC υπογράφει ο Σπυρίδων Κοκκώσης (πιθανώς πρόκειται για τον γνωστό Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία). Για την Diamataris Properties Ltd υπογράφει ως πρόεδρος ο Αντ. Διαματάρης.

Προτού γίνει η αγορά και συγκεκριμένα στις 25/8/2003 η Diamataris Properties πούλησε αντί 775.000 δολαρίων στην εταιρεία 41-26 27th Street LLC ένα ακίνητο. Στις 6/4/2005 η εταιρεία του Διαματάρη πουλάει τα ακίνητα

που είχε στην κυριότητά της στην εταιρεία NCF Equities LLC. Το ποσό που κατέβαλε η δεύτερη στην πρώτη ανήλθε στα 10.800.000 δολάρια. Αργότερα οι δυο εταιρείες ενεπλάκησαν σε δικαστική περιπέτεια. Από το 2005 και μετά φαίνεται να μην προκύπτει –τουλάχιστον όσον αφορά αγοραπωλησίες ακινήτων– κάποια άλλη δραστηριότητα της Diamataris Properties Ltd. Ομως ο κ. Διαματάρης εμφανίζεται ακόμη ως CEO της εταιρείας.

Κουρελόχαρτο το σύνταγμα

Το σύνταγμα και ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» που τόσο πολυδιαφήμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Μέλη της κυβέρνησης απαγορεύεται να ασκούν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα – το να είσαι CEO σε εταιρεία σαφώς υπάγεται σε αυτό. Αυτό επιβεβαιώνει στο Documento με δήλωσή του ο έγκριτος δικηγόρος, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Προοδευτικής Συμμαχίας Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο αντίλογος ότι στην περίπτωση του κ. Διαμαντάρη η επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται εκτός Ελλάδας, δηλαδή στις ΗΠΑ, δεν δικαιολογείται ούτε από τη γραμματική ερμηνεία των απαγορευτικών διατάξεων, όπου ρητώς απαγορεύεται “οποιαδήποτε” επαγγελματική δραστηριότητα, άρα εντός και εκτός Ελλάδας, ούτε στην τελολογική ερμηνεία αυτών, αφού με την απαγόρευση επιδιώκεται πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων, που μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως του εάν η επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα για τους “άριστους” πατρικίους της ΝΔ, αφού για τους “εσαεί” ιδιοκτήτες της εξουσίας το λαϊκό ρητό “δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις” ισχύει μόνον για τους πληβείους».

Επιλέγουν τη σιωπή

Το Documento επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να απαντήσει – το ίδιο άλλωστε έπραξε και στο πρώτο μας δημοσίευμα. Απευθύναμε ερωτήματα και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Και αυτός επέλεξε να μην απαντήσει. Ενημέρωσε ότι έστειλε τα ερωτήματα στον υφυπουργό του, αφήνοντας στην κρίση αυτού αν θα δήλωνε κάτι. Σίγουρα η σιωπή είναι και αυτή ένα είδος απάντησης. Δένδιας και Διαματάρης φαίνεται να πιστεύουν ότι εκτός από σύνταγμα και νόμους είναι υπεράνω και της δημοσιογραφικής έρευνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter