Ενδείξεις για διαφθορά εναντίον μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης – Στο επίκεντρο Γερμανίδα βουλευτής

Ενδείξεις για διαφθορά εναντίον μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης –  Στο επίκεντρο Γερμανίδα βουλευτής

Σοβαρές ενδείξεις για διαφθορά σε βάρος αρκετών νυν και πρώην σημαντικών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταγγέλλει με έκθεσή της η ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας του Συμβουλίου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. 

Μεταξύ των υπόπτων για διαφθορά, που κατονομάζονται στην έκθεση της επιτροπής είναι και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣΕ, Πέδρο Άγκραμουντ, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που αποτελείται από τρεις υψηλόβαθμους πρώην δικαστές, ήρθε στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Πολλά νυν και πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ερευνώνται για διαφθορά, εργαζόμενα για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπή» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι «σε αντάλλαγμα το χρήμα έρεε άφθονο από τα χώρα αυτή».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «στο επίκεντρο των ερευνητών είναι η γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτις βουλευτής, Κάριν Στρεντς η οποία έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με το Αζερμπαϊτζάν». Αν και η Στρεντς είχε απορρίψει κάθε ενοχή, ανέστειλε τη συμμετοχή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει το Spiegel. «Πολλά πρόσωπα-μέλη της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται ονομαστικά στο έγγραφο που αποτελείται από σχεδόν 200 σελίδες» τονίζει το γερμανικό περιοδικό. Η Χριστιανοδημοκράτις βουλευτής αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της δηλώνοντας αρχικά ότι ήταν ασθενής. Μετά από νέα αίτηση, απάντησε ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένη με τις υποχρεώσεις της στη γερμανική Βουλή, αναφέρει το Spiegel.

Όπως αποκαλύπτει η Αννέτα Καββαδία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του Συμβουλίου, κατατέθηκε από την εξωτερική ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας η έκθεση σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εις βάρος ορισμένων πρώην και νυν μελών της Συνέλευσης. Η επιτροπή κατέληξε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εις βάρος αρκετών σημαντικών μελών της Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της Συνέλευσης, Πέδρο Άγκραμουντ. Το σκάνδαλο είχε στην ουσία παραλύσει τη Συνέλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος της» τονίζει η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Σε μια εποχή που οι θεσμοί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της πολιτικής εκπροσώπησης των πολιτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, περνούν μια βαθιά κρίση – με αποτέλεσμα την διαρκή απαξίωσή τους στις συνειδήσεις των πολιτών – είναι κρισιμότερο από ποτέ οι δημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις να τους θωρακίσουν και να τους δώσουν μια νέα πνοή. Παρά τις κραυγές περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης από κάποιους εμπλεκόμενους, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έλαβε μέτρα που ενισχύουν τη θεσμική της θωράκιση και την ενίσχυση του κώδικα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας των μελών της. Αυτό μπορεί να είναι ένα παράδειγμα του πώς οι πολιτικοί θεσμοί – ιδίως αυτοί που απαντούν και λογοδοτούν κατευθείαν στον πολίτη- οφείλουν να εντοπίζουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και όσους εμπλέκονται σε αυτά -όσο ψηλά στην κλίμακα της εξουσίας κι αν βρίσκονται- και να τους απομονώνουν πολιτικά, μη παρεμβαίνοντας, αυτονόητα, στο παράλληλο έργο της δικαιοσύνης» υπογραμμίζει η Αννέτα Καββαδία και σημειώνει με έμφαση: «Ως πολιτικοί, έχουμε χρέος απέναντι στους χειμαζόμενους από την κρίση, τις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού και τη συνακόλουθη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής πολίτες, να αποδίδουμε, χωρίς αποκλεισμούς, ακέραια την πολιτική ευθύνη για τέτοια φαινόμενα, όπου πρέπει να αποδοθεί».

Der Spiegel: ”Διπλωματία του χαβιαριού”

Το Γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η εξεταστική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελείται από τρεις υψηλόβαθμων πρώην δικαστές ανέφερε ότι η Χριστιανοδημοκράτις βουλευτής Κάριν Στρεντς (πάνω) αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της δηλώνοντας αρχικά ότι ήταν ασθενής. Μετά από νέα αίτηση, απάντησε ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένη με τις υποχρεώσεις της στη Γερμανική Βουλή, αναφέρει το Spiegel.

Όπως τονίζει το Der Spiegel, ο αναπληρωτής πρόεδρος της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Φρανκ Σβάμπ κάλεσε την Κάριν Στρεντς να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της ήταν ασυμβίβαστη με την υποχρέωση αυτής της εντολής.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «άλλος ένας άλλος Γερμανός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην έρευνα. Ο πρώην εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και πρώην βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Έντουαρντ Λίντνερ ήταν από τους κύριους εκπροσώπους της ομάδας συμφερόντων του Αζερμπαϊτζάν. Εργάστηκε για το Αζερμπαϊτζάν με δική του εταιρεία και πήρε χρήματα από τη χώρα. Επίσης απασχολούσε την Κάριν Στρετς σε αυτήν την εταιρεία».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης-τονίζει το Der Spiegel – έχει, μεταξύ άλλων, το έργο της συμμόρφωσης των 47 χωρών-μελών με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να κάνει «διπλωματία του χαβιαριού». Η οργάνωση που εδρεύει στο Στρασβούργο περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά επίσης και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία ή το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter