ΕΝΔΙΣΥ: Δεν εκδίδονται νέες συντάξεις ελλείψει …μαθηματικού τύπου

ΕΝΔΙΣΥ: Δεν εκδίδονται νέες συντάξεις ελλείψει …μαθηματικού τύπου

Η έλλειψη μαθηματικού τύπου αναγκάζει περίπου 100.000 συνταξιούχους να ζουν με προσωρινές συντάξεις, που είναι περίπου οι μισές από αυτές που δικαιούνται.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), θα έπρεπε εδώ και 10 μήνες, από την έναρξη λειτουργίας του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, να υπάρχει ο σχετικός συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών για να προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί ακόμα, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που έχει αναλάβει τη δημιουργία του, «ακόμα… αναζητεί το μαθηματικό τύπο». 

Ουσιαστικά, η ΕΝΔΙΣΥ επιβεβαιώνει απόλυτα σχετικό δημοσίευμα του Documento και προσθέτει ότι «10 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές». Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων, απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι νέες συντάξεις, «μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς – ισχύει από τον Μάιο του 2016 – όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες, που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%)».

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι πέραν των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου , ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο) κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter