Ένεκα ψηφοθηρίας

Ένεκα ψηφοθηρίας

Ως προστάτης του… περιβάλλοντος θέλησε να εμφανιστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τρίτη, όταν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή του στη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές (με 29 εκλέκτορες), πρότεινε δεκαετή παράταση της αναστολής των υπεράκτιων γεωτρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού. 

Ο πρόεδρος που θεωρεί απάτη την κλιματική αλλαγή δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι βρισκόταν εκεί με το επιτελείο του «για να γιορτάσουμε το απίστευτο ρεκόρ μας στη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος τα τελευταία τέσσερα χρόνια». 

Ορίστε; Από τους πιο γνωστούς έμπρακτους υποστηρικτές της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε προ διετίας να επεκταθεί η αδειοδότηση για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός του μεγαλύτερου τμήματος της αμερικανικής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων και προστατευόμενων περιοχών στην Αρκτική και στον Ατλαντικό. 

Μια εβδομάδα μετά βέβαια θυμήθηκε ότι ο τότε Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ρικ Σκοτ διεκδικούσε τη θέση στη Γερουσία του Δημοκρατικού Μπιλ Νέλσον (την κέρδισε στην κόψη του ξυραφιού) και έσπευσε να αφαιρέσει τη Φλόριντα από τον κατάλογο των πληττoμένων από τη συγκεκριμένη αντιπεριβαλλοντική πολιτική του περιοχών. Εναν χρόνο αργότερα η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την κατάργηση κανόνων ασφαλείας για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις που είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το 2010 στην πλατφόρμα εξόρυξης Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στην αμερικανική ιστορία. 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα «επιτεύγματα» του Τραμπ όσον αφορά την… προστασία του περιβάλλοντος. Ενεκα ψηφοθηρίας όμως το μαύρο βάφεται άσπρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter