Energa Omnes ο ανιψιός του Κυριάκου

Energa Omnes ο ανιψιός του Κυριάκου

Οι αποκαλύψεις που επακολούθησαν μετά τη σκανδαλώδη αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου με πλαστά, απ’ ό,τι φαίνεται, πιστοποιητικά αναπηρίας αφορούν μια πλευρά του σκανδάλου της Energa η οποία δεν είχε δει ιδιαίτερα το φως της δημοσιότητας – επιπλέον, για κάποιον λόγο η Δικαιοσύνη φαινόταν να μην επιδεικνύει ενδιαφέρον για αυτή ούτε να κάνει τις απαραίτητες έρευνες ή έστω συσχετισμούς.

 Αφορούν τη σχέση του σκανδάλου με πολιτικά πρόσωπα. Ισως να είναι τυχαίο, αλλά πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο ή στις άνομες διαδρομές της Energa ήταν πρόσωπα με ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τη ΝΔ, η οποία μάλιστα ήταν τότε κυβερνών κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει για τη σχέση του ανιψιού και συμβούλου του με την Energa, αν και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για το πρόσωπο που συμμετείχε στην ίδρυση των offshore μέσα από τις οποίες έγινε το κόλπο. Η ΝΔ εμφανίζει ως μάρτυρα κατηγορίας τον Γρηγόρη Δημητριάδη την ώρα που τα επίσημα έγγραφα και οι καταθέσεις των εμπλεκομένων (ακόμη και αυτών που έχουν αντικρουόμενα νομικά συμφέροντα) τον εμφανίζουν ως κοινό παρονομαστή. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα όλα τα έγγραφα και τις καταθέσεις που δείχνουν τον ουσιαστικό ρόλο του ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη και αντικρούουν τα επιχειρήματα περί «μάρτυρα κατηγορίας». Σε ένα από αυτά, την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Δημητριάδης ομολογεί πως η αποχώρησή του από την εταιρεία έγινε γιατί δεν είχε πλέον αντικείμενο εκεί. Ο Δημητριάδης αποχωρεί όταν το σκάνδαλο έχει ολοκληρωθεί, αν και παραμένει για ακόμη έναν χρόνο δίπλα στους Φλώρους. 

Το Documento αποκαλύπτει επίσης τη σχέση του δεύτερου μεγάλου πρωταγωνιστή, του Βασίλη Μηλιώνη, με τη ΝΔ, όπως και του προσώπου που ήταν ο άνθρωπος των offshore, δηλαδή του Στέφανου Σιαφάκα. Πρόκειται για στέλεχος της ΝΔ και γραμματέα του πρώην προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Αβέρωφ. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και δύο «νομικές συμπτώσεις»: ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, όσο ήταν σε εξέλιξη η δίωξη για την υπόθεση Energa, επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου (με αυτόν θα δικάζονταν οι κατηγορούμενοι της Energa) και όταν δεν τα κατάφερε λόγω κατακραυγής, έκανε ελαφρύτερες τις ποινές με άλλο νόμο.

Ο ανιψιός και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, τοποθετεί ο ίδιος τη δράση του στην Energa από το 2010 έως και τον Ιανουάριο του 2012. Ηταν η περίοδος ακριβώς κατά την οποία εξελίχθηκε το σκάνδαλο. Οι δύο εταιρείες των Αριστείδη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη, Energa και Hellas Power αντίστοιχα, ιδιοποιήθηκαν χρήματα τα οποία έπρεπε να αποδώσουν στη ΔΕΗ και στους δήμους (αφορούσαν εισπραχθέντα τέλη) μέσω offshore εταιρειών. Φτιάχτηκαν δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι Worldwide Energy Ltd και Global Power Systems Incorporated, οι οποίες εμφανίστηκαν να ανήκουν σε ρωσικό fund που αγόρασε τις εταιρείες των Αρ. Φλώρου και Β. Μηλιώνη. Στην πραγματικότητα είχαν συσταθεί από τον Γρ. Δημητριάδη με εντολή Φλώρου και ενέργειες του Βρετανού ειδικού Αλαν Κέιμπλ. Το fund, που χρησιμοποίησε χρήματα τα οποία είχε καταχραστεί η Energa, αγόρασε την ίδια την Energa και την Hellas Power του Μηλιώνη. Στη συνέχεια μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα τραπεζικών καταθέσεων και εικονικών συναλλαγών τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν στο εξωτερικό. Ολη η διαδικασία της υπεξαίρεσης με τη συμβολή των offshore είχε ολοκληρωθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου 2011. Η αποχώρηση του Γρ. Δημητριάδη από την Energa δεν σχετίζεται με τη διαφωνία του για την απάτη, η οποία ήδη είχε εξελιχθεί.

«Δεν είχα αντικείμενο δουλειάς»

Το γιατί έφυγε ο Γρ. Δημητριάδης από την Energa το ομολογεί ο ίδιος στην κατάθεσή του στη δίκη που οδήγησε πρωτόδικα στην καταδίκη των Φλώρου και Μηλιώνη. Λέει ο Γρ. Δημητριάδης ενώπιον του δικαστηρίου: «Παραιτήθηκα κάποια στιγμή, τον Ιανουάριο του 2012, διότι έγινε ανάκληση αδειών των εταιρειών, οπότε αυτόματα έπαψαν να έχουν αντικείμενο εργασίας».

Δηλαδή δεν αποχωρεί γιατί έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα ούτε επειδή θεωρεί όσα συμβαίνουν στην Energa ασύμβατα με την ηθική του. Εχει απλώς ολοκληρωθεί η κομπίνα της πώλησης και έχει αφαιρεθεί η άδεια των εταιρειών λόγω του σκανδάλου. Τότε αποχωρεί και ο ίδιος. Παραμένει ωστόσο ως το 2013 σε άλλες εταιρείες της οικογένειας Φλώρου, ενώ έχουν μεσολαβήσει και διώξεις και προφυλακίσεις.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 ο Αρ. Φλώρος είχε οργανώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Βρετανός Αλ. Κέιμπλ εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας Worldwide, που εκπροσωπεί το ανύπαρκτο ρωσικό fund, για να πείσει το κοινό και τις αρχές ότι δεν υπάρχει απάτη αλλά πραγματική πώληση της Energa. Ο Γρ. Δημητριάδης, παρότι ξέρει ότι ο ιδιοκτήτης της Worldwide είναι άνθρωπος του Φλώρου και όχι Ρώσοι, δεν καταθέτει στις αρχές ούτε γίνεται αυτοβούλως μάρτυρας κατά της υπεξαίρεσης. Ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη καλείται από τον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα και δεν προσέρχεται αυτοβούλως να καταθέσει για την υπόθεση στις 11 Οκτωβρίου 2012.

Ολοι αλληλοκατηγορούνται αλλά δείχνουν Δημητριάδη

Κατά την ανάκριση ο Αρ. Φλώρος καλείται να απαντήσει αν ισχύουν όσα έχει περιγράψει ο Γρ. Δημητριάδης στην κατάθεσή του για το πώς στήθηκαν οι offshore. Ο Φλώρος λέει (2/11/2012): «Ο κ. Δημητριάδης είναι παλιός γνωστός. Υπήρξαμε συμμαθητές στο σχολείο και για μικρό χρονικό διάστημα συγκάτοικοι σε φοιτητική εστία και σε κάποια κατοικία στο Λονδίνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στην Αγγλία δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις, πρέπει όμως να σημειώσω ότι ο κ. Δημητριάδης με δική του πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησε να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη με σκοπό τη διεύρυνση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στο χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε το Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι ο κ. Δημητριάδης είναι εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Στη δική του κατάθεση ο Β. Μηλιώνης λέει ακριβώς το αντίθετο όσον αφορά το άτομο με πρωτοβουλία του οποίου άρχισαν οι συναντήσεις, αλλά κοινό πρόσωπο επαφής παραμένει ο Γρ. Δημητριάδης. Αναφέρει συγκεκριμένα (30/20/2012): «Σημειώνω ότι είναι ανακριβές ότι είχα εγώ την πρωτοβουλία της συνάντησης, διότι ο Αρης Φλώρος προσπάθησε να με προσεγγίσει μέσω του φίλου του Γρηγόρη Δημητριάδη τον Μάιο του 2009».

Και οι δύο συμφωνούν πως ο βέβαιος ενδιάμεσος ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο Αρ. Φλώρος όμως επιμένει για τον Γρ. Δημητριάδη. Καταθέτοντας στις 22 Μαΐου 2013 στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου εξετάζεται η αίτηση αποφυλάκισής του, εμπλέκει και την Κατερίνα Μητσοτάκη: «Η μητέρα του Δημητριάδη (σ.σ.: Κατερίνα Μητσοτάκη) με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να συναντήσω τον Μηλιώνη. Τον Μηλιώνη τον γνώρισα από τον Δημητριάδη. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν είπε ποτέ ότι αυτός συνεργάστηκε με τον Cable για να φτιάξει τις εταιρείες και ότι είναι φίλος με τον Μηλιώνη».

Ο Δημητριάδης ταξιδεύει  Λονδίνο για τις offshore

O Αλ. Κέιμπλ, το γραφείο του οποίου δημιούργησε τις δύο offshore εταιρείες μέσω των οποίων έγινε η κομπίνα, περιγράφει σε τρεις καταθέσεις του τη σχέση του Γρ. Δημητριάδη με την όλη διαδικασία: «Ολα τα έγγραφα και τα στοιχεία για τη συμπλήρωση των αιτήσεων και τη διενέργεια του σχετικού νομικού ελέγχου παρασχέθηκαν από τους κυρίους Σιούφα, Δημητριάδη, Σιαφάκη και Σμυρλιάδη. Οι κ. Δημητριάδης, Σιαφάκας και Σμυρλιάδης μάλιστα επισκέφθηκαν τα γραφείο της ILS στο Λονδίνο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος (ταυτότητα πελάτη, αυτοπρόσωπη παροχή στοιχείων κ.λπ.)» (απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή 18/6/2013).

Δηλαδή ο Γρ. Δημητριάδης όχι μόνο συμμετείχε στις διαδικασίες σύστασης των offshore, αλλά συνόδευσε σε ταξίδια στο εξωτερικό τούς δύο ανθρώπους του Φλώρου στο όνομα των οποίων δημιουργήθηκαν οι offshore και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ως ρωσικό fund για να γίνει η υπεξαίρεση.

Σε ερώτηση του ανακριτή πότε πήγαν στο Λονδίνο ο Αλ. Κέιμπλ απαντά: «Θυμάμαι ότι οι κύριοι Σιαφάκας και Δημητριάδης ήρθαν μαζί, δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία αλλά πιθανότατα μέσα στον Οκτώβρη 2011. […] Υπενθυμίζω ότι ο Σιαφάκας θα ήταν ο beneficial owner της Worldwide Energy και ο Σμυρλιάδης της GPI».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του Αλ. Κέιμπλ, o ίδιος όταν κατάλαβε πως δεν υπήρχε κανένα ρωσικό fund που επένδυε στην Energa αλλά ο επενδυτής Worldwide ήταν στην πραγματικότητα το στέλεχος της εταιρείας Στέφανος Σιαφάκας απάντησε: «Οι κύριοι Δημητριάδης και Σιούφας μου είχαν επανειλημμένως επισημάνει ότι η εμπιστευτικότητα και η εχεμύθεια έχουν ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Ο Γρ. Δημητριάδης όχι μόνο χειρίστηκε με απόλυτη εχεμύθεια τις διαδικασίες που συνόδευαν το κόλπο, αλλά υπήρξε και θεματοφύλακας των μετοχών. Παρέδωσε τις μετοχές της Hellas Power στην offshore εταιρεία Worldwide μέσω της Eurobank του Μονακό και έτσι ολοκληρώθηκε πρακτικά η μεταφορά χρημάτων του δημοσίου στο εξωτερικό.

Σημαίνων στέλεχος της ΝΔ και ο Σιαφάκας

Ο Στ. Σιαφάκας είναι ο στενός συνεργάτης του Αρ. Φλώρου στο όνομα του οποίου ιδρύεται η offshore με την οποία στήνεται το κόλπο της εικονικής πώλησης των εταιρειών Energa και Hellas Power. Η διαδικασία αυτή βγάζει τα χρήματα του δημοσίου που κατέχουν Φλώρος και Μηλιώνης στο εξωτερικό. Ο Στ. Σιαφάκας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στέλεχος της ΝΔ από τη δεκαετία του ’70, υπήρξε γραμματέας στο γραφείο του τότε προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ. Το 2006, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, διορίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ-ΠΥΡΚΑΛ και έναν χρόνο μετά αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, όπου και παραμένει ως το 2010, οπότε και αναλαμβάνει δράση δίπλα στον Αρ. Φλώρο για να καταλήξει κατηγορούμενος για την υπόθεση της Energa. Στην κατάθεσή του κατά την αίτηση αποφυλάκισής του (22 Μαΐου 2013) ομολογεί ότι «ο Δημητριάδης μού έκλεινε ραντεβού για να συναντήσω τον παππού του (σ.σ.: Κωνσταντίνο Μητσοτάκη)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter