Ενέργεια: Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Ενέργεια: Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που διευρύνονται και για το μήνα Ιούλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας αποφάσεις ήδη γνωστές οι οποίες αποτελούν μια πρόσκαιρη και μηδαμινή ανακούφιση για τους καταναλωτές οι οποίοι μέρα με τη μέρα βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει όλο και πιο γρήγορα λόγω της ακρίβειας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επαναφορά του λιγνίτη και την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά με επιδότηση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό θα ισχύσει από τον Ιούλιο ή αν μετατίθεται για τον Αύγουστο.

Όπως είπε ο υπουργός, η στήριξη διευρύνεται από τον Ιούλιο «με την οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις» και οι συνολικές επιδοτήσεις διευρύνονται στα 722 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο.

Επιδοτεί ανεξαρτήτως όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στη μηνιαία κατανάλωση ενέργειας, απορροφώντας ως και το 84% της κατανάλωσης. Η επιδότηση θα είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, 240 ευρώ στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου απορροφώντας το 100% της αύξησης.

Στους εμπορικούς καταναλωτές αυξάνεται η επιδότηση με 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια στα 213 ευρώ απορροφώντας ανά μεγαβατώρα.

Αναφερόμενος στο “μέτωπο” της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.

“Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Λειτουργούν με την παραγωγική τους δυναμικότητα χωρίς διακοπές και ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας. Η χώρα μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παράσχει ποσότητα φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία. Σε ετοιμότητα είναι οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής σε καύσιμο diesel”, είπε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε:

“Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος. Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έθεσε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πλέγμα δράσεων για τη στήριξη των πολιτών”, για να ανακοινώσει πως “διευρύνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια”.

Οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο

  • Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass οι δικαιούχοι της αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ενίσχυση αναμένεται να καταβληθεί εντός του Ιουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter