Ενεργειακή φτώχεια και κοινωνία

Ενεργειακή φτώχεια και κοινωνία

Ζευγάρι υπερηλίκων στην Κρήτη βρίσκει τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις που προήλθαν από μαγκάλι. Δύο παιδιά στο Καματερό χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προήλθε από ξυλόσομπα. Ενας 90χρονος στο Γκάζι και μια 82άχρονη γυναίκα στον Θεολόγο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Δεν είναι αποσπάσματα από άρθρα εφημερίδας του 1960, είναι ειδήσεις από την Ελλάδα του 2022, την Ελλάδα των Rafale, την Ελλάδα της Ferrari, του Nammos και της Μυκόνου.

68 νεκροί από το κρύο το 2020 και 82 νεκροί το 2021. Από το κρύο!

Ενα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από τον μέσο όρο της φτώχειας στην ΕΕ.

Εξι στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος – επαναλαμβάνουμε, στην Ελλάδα του 2022.

Τα ενοίκια φτάνουν στο 70% ενός μέσου μισθού, 400-600 ευρώ. Προσθέστε λογαριασμούς, φροντιστήρια, το αυξημένο κατά 25% κόστος διατροφής, φτάσαμε αισίως στα 1.500 ευρώ, χωρίς ένδυση και υποτυπώδη διασκέδαση, χωρίς καν εκείνες τις μικρές αμαρτίες που ομορφαίνουν τη ζωή. Διακοπές, ένα βράδυ σε μπαράκι ή ένα ταβερνάκι. Περιττή πλέον πολυτέλεια.

Στην Ελλάδα του Νammos του Ρέμου η δυσκολία ή η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών αφορά το ένα τρίτο των νοικοκυριών. Και συνεχίζουμε.

Ο πληθωρισμός 5,1% που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας μέσος όρος τιμών διάφορων προϊόντων. O πραγματικός πληθωρισμός των βασικών απαραίτητων προϊόντων για τη διαβίωση των φτωχών νοικοκυριών υπερβαίνει το 26%. Για να αποκτήσουν οι μετρήσεις ουσιαστικό νόημα. Στην Ελλάδα της σιωπής των μέσων ενημέρωσης αλλά και της σιωπής των αμνών, των πολιτών της χώρας, εφαρμόζεται ακραία λιτότητα με αύξηση της φτώχειας, αύξηση της ανεργίας, των υποαπασχολούμενων, των επισφαλώς εργαζομένων, με δραστική μείωση των εισοδημάτων. Το 82% των πολιτών έχει μηδενικές αποταμιεύσεις. Το 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 43,4% δεν τα βγάζει πέρα μετά τη 19η μέρα του μήνα.

1.315.665 φορολογούμενοι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πολιτικές που υιοθετούνται, όπως μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, μείωση του φόρου μερισμάτων, αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές ανά πάροχο έως και τις 800.000 ευρώ, είναι εμφανές ότι ενισχύουν το φαινόμενο της αντίστροφης αναδιανομής πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω. Με απλά λόγια, οι πλούσιοι ευνοημένοι και πλουσιότεροι, οι φτωχοί στη μοίρα τους.

Τα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις είναι η αναδιάρθρωση της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής με:

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων και δημιουργία ικανών ελεγκτικών μηχανισμών για τον μηδενισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε κατώτατο μισθό και επιδόματα σύμφωνα με τον δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Κυνήγι των αθέμιτων πρακτικών αισχροκέρδειας και υπερτιμολογήσεων.

Κατάργηση της οριακής τιμολόγησης και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Το χρέος της χώρας μας έπειτα από δώδεκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και φτωχοποίησης έχει αγγίξει τα 356 δισ. ευρώ. Η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ διαλυμένο, μια κοινωνία σε οριακά επίπεδα, έναν κρατικό μηχανισμό αποστεωμένο, απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό. Με οδηγό μια κυβέρνηση κυνική, που συνεχίζει να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο και να ευνοεί τους διάφορους ολιγάρχες. Με απολογητές και συνένοχους καλοπληρωμένα μέσα ενημέρωσης, εγκάθετους –μη φοβόμαστε τις λέξεις– δημόσιους λειτουργούς και μηχανισμούς στρέβλωσης της πραγματικής εικόνας.

Καιρός να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα. Οταν η κοινωνία υποφέρει η κοινωνία πρέπει να παλέψει για να δώσει τις λύσεις. Οχι οι μηχανισμοί της ολιγαρχίας.

Η Ιωάννα Λιούτα είναι πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση στην οικονομική διακυβέρνηση και στις δημόσιες πολιτικές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter