Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος εκβιάζει τη Δύση για πάγωμα όλων των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας, η ΕΕ προετοιμάζει πλαφόν στις τιμές του ενεργειακού φυσικού αερίου και μείωση της κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε επίσημα η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης – σημαντικό για τα κράτη-μέλη – που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να βρουν τρόπους να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ωστόσο, οι αντιδράσεις στην επιβολή πλαφόν στις τιμές δεν άργησαν να έρθουν.  Η Τσεχία θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την πρόταση περί εισαγωγής πλαφόν ο Σολτς ωστόσο δήλωσε την Τετάρτη πως θεωρεί ζωτικής σημασίας μια παρέμβαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ενεργειακού κόστους.

Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών.

Απειλές Πούτιν

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στην πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο με απειλές για πλήρη διακοπή των ροών πετρελαίου και αερίου, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο «ηλιθιότητα». «Υπάρχουν συμβάσεις και υποχρεώσεις. Εάν υπάρξουν πολιτικά κατευθυνόμενες αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις, απλώς δεν θα τις εκπληρώσουμε», είπε κατά την παρουσία του σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. «Δεν θα παρέχουμε απολύτως τίποτα εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter