Ενεργειακή κρίση: «Έκρηξη» των οφειλών στην εφορία – Στενάζουν τα νοικοκυριά

Ενεργειακή κρίση: «Έκρηξη» των οφειλών στην εφορία – Στενάζουν τα νοικοκυριά

Δυσχεραίνει μήνα το μήνα η κατάσταση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ελέω ενεργειακής κρίσης και της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κάθε άλλο παρά συνεισφέρει στην ανακούφιση των πολιτών.

Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης αποτελεί η «έκρηξη» των οφειλών προς την εφορία, γεγονός που αποδεικνύει την κακή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την εφορία στο τέλος του Ιουλίου του 2022 σημειώνει αύξηση κατά 741.827 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.230.900 οφειλέτες, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δεύτερο τρίμηνο.

Η εν λόγω αύξηση εντοπίζεται σε όλες τις κατηγορίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», ενώ «πηγάζει» από τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Ειδικότερα, στις ανωτέρω κατηγορίες οφειλής παρουσιάζεται συνολική αύξηση των οφειλετών κατά 692.413 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αθροιστικά τα 2.427.795 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 57,4% του συνόλου των οφειλετών.

Παράλληλα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση (κατά 1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ, αναλύοντας το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της περιόδου 1.12.2021-31.7.2022. Το μεγαλύτερο μέρος του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου πηγάζει από την κατηγορία του Φόρου Εισοδήματος (1,3 δισ. ευρώ) και τον ΦΠΑ (1,7 δισ. ευρώ). Το εν λόγω υπόλοιπο επιβαρύνεται από ακραίες τιμές, καθώς περίπου 23% αυτού (που αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ) προέρχεται από μόλις 22 οφειλέτες.

Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022, όπως καταγράφει η «Αυγή», το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και οι διαγραφές (3,9 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2021 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα (781,7 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022 διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από

  • τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ,
  • συν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1.8.2021 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 2,1 δισ. ευρώ,
  • μείον τις εισπράξεις και διαγραφές 6,3 δισ. ευρώ.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter