Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Γερμανία

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Γερμανία

Το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας. Όλα αυτά μέσα σε κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας, με τις τιμές της ενέργειας να καλπάζουν, ενώ συγκαλείται -μετά από πρωτοβουλία της Τσεχίας- η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως θα υπάρξει οπωσδήποτε λύση που θα ανακουφίσει το πορτοφόλι των πολιτών καθώς θεωρείται πιθανό να μην υπάρξει απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Δείτε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας σε κλίμα αβεβαιότητας για το «ράλι» τιμών χωρίς τέλος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη “σκληρή πραγματικότητα” να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Σύνοδος σε κλίμα αβεβαιότητας

Ειδικότερα, η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα παρότρυνε τη Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα τρία τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια πέραν του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμό τους, στα τέλη του 2022.

Μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Πράγα χθες Δευτέρα, ο κ. Φιάλα δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού διαστήματος που οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται από το περασμένο φθινόπωρο. Όμως η άνοδός τους επιταχύνθηκε με ραγδαίο ρυθμό αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε διαδικασίες για να τερματίσει σταδιακά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία.

Η Τσεχία εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια και, αντίθετα με τη γειτονική της χώρα, σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της.

Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του κράτους-μέλους της ΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2040, βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης στην Πράγα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τα τελευταία τρία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια σε λειτουργία στη Γερμανία σχεδιάζεται να κλείσουν οριστικά στα τέλη του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της πολιτικής που συνοψίζεται με τον όρο Energiewende («ενεργειακή μετάβαση») και είχε καταρτιστεί επί των ημερών της προκατόχου του κ. Σολτς, της Άνγκελα Μέρκελ.

Όμως αυξανόμενος αριθμός πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Σολτς, τάσσονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του τερματισμού της λειτουργίας τους, καθώς κρίνουν πως προσφέρουν εναλλακτική λύση καθώς η Μόσχα μειώνει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter