Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο και με απειλές για κυρώσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο και με απειλές για κυρώσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τα πρώτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινώντας από το δημόσιο τομέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δίνοντας κίνητρα αλλά και με… κυρώσεις σε όποιους δε συμμορφώνονται.

Στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αναφέρθηκε σε τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τρεις βασικές δράσεις

-Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030
-Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
– Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα

Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:

-Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο προκειμένου να πραγματοποιεί έλεγχο σε κτήρια και εγκαταστάσεις

-Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

-Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

-Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

-Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

-Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά με τους πολίτες να αναμένουν με ανυπομονησία τα σχέδια της κυβέρνησης καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ήδη γονατίσει τα νοικοκυριά.

Κυρώσεις στους ανυπάκουος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

Aναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Ευπογράμμισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημείωσε παράλληλα πως βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους , αντίθετα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός θα υπάρχουν κυρώσεις.

Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter