«Ενεργείστε άμεσα, έρχεται χειμώνας»: «Καμπανάκι» της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

«Ενεργείστε άμεσα, έρχεται χειμώνας»: «Καμπανάκι» της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές στα νησιά του Αιγαίου εν όψει του χειμώνα.

Σημειώνεται ότι πέρσι σημειώθηκαν θάνατοι που σχετίζονται με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα διάφορα κέντρα κράτησης ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων καλυμμένες με χιόνι. 

«Η Υ.Α. κάνει έκκληση για δράση στα νησιά με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού, τη βελτίωση των καταλυμάτων, την προμήθεια και διανομή κατάλληλων και επαρκών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η πίεση στα υπερπλήρη κέντρα συνέχισε και τον Σεπτέμβριο με σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση. Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν φέτος τις 20.000 και οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία ή το Ιράκ. Πάνω από τους μισούς κατέφτασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από οικογένειες ή άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας στα νησιά, εξηγεί ο οργανισμός. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως hotspots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα. Εκ των οποίων:

Σάμος

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. ‘Αλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Υ.Α. παροτρύνει τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινότητα να υποστηρίξουν την επέκταση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα στο νησί.

Λέσβος

Στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης. Πολλοί από αυτούς είναι οικογένειες, έγκυοι, άτομα με αναπηρίες, καθώς και πολύ μικρά παιδιά. Η Υ.Α. έχει εγκαταστήσει 344 προκατασκευασμένους οικίσκους στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του χώρου του Καρά Τεπέ, όπου ζουν 750 αιτούντες άσυλο και η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στον δήμο Λέσβου να αυξήσει άμεσα τη χωρητικότητά του.

Και στη Χίο παρατηρείται υπερσυνωστισμός και κακές συνθήκες διαβίωσης, ενώ αυξάνει η ανησυχία και για τη Λέρο και την Κω, καθώς συνεχίζουν να σημειώνονται θαλάσσιες αφίξεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter