ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά – Τι ισχύει για τις δόσεις και τις εκπτώσεις

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά – Τι ισχύει για τις δόσεις και τις εκπτώσεις

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2024 θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα myAAΔΕ το Σαββατοκύριακο και θα αφορούν περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά θα αναρτηθούν στο Taxisnet των ιδιοκτητών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της ΑΑΔΕ προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν.

Οι δόσεις και οι εκπτώσεις

Φέτος, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη από αυτές έως 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλιστεί την προηγούμενη χρονιά από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς).

Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να έχουν έκπτωση 3%.  «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό», σημειώνεται στη σχετική διάταξη.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για όσους εντός του 2023 απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητο. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει για όσους απέκτησαν επιπλέον ακίνητο, αλλά και όσοι διόρθωσαν την περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9 στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι είδαν αύξηση των εισοδημάτων τους αλλά και μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση, με αποτέλεσμα να χάσουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είτε κατά 50% είτε κατά 100%.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, θα πρέπει η ασφάλιση να έχει γίνει εντός του 2023.

Επίσης:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες ημερομηνίες για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις για τη μείωση λόγω ασφάλισης κατοικίας

Φορολογία ακινήτων: Ποιες αλλαγές ισχύουν από το 2024 – Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter