Ενισχυμένος διπολισμός

Ενισχυμένος διπολισμός

Το προφανές συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι ενισχύεται συνεχώς ο διπολισμός, όμως αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία. Το ένα είναι η αντοχή του ΚΙΝΑΛ, η οποία δεν γνωρίζουμε εάν προέρχεται από τις εσωτερικές διαδικασίες του σχήματος ενόψει συνεδρίου που συσπειρώνουν συνήθως τη βάση ή είναι μόνιμο φαινόμενο που θα μεταφραστεί και στις βουλευτικές εκλογές. Το άλλο σημείο είναι η άντληση ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι προέρχονται από τα δεξιά της.

Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι όσο απομακρύνεται η συμφωνία των Πρεσπών χρονικά και δεν συντηρείται το θέμα στην επικαιρότητα με την ένταση των προηγούμενων μηνών τόσο πιο εύκολο είναι για τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει τη ροή αυτή. Διότι συρρικνώνονται η Χρυσή Αυγή, η Ενωση Κεντρώων που είχε αναγαγάγει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα της αλλά και η Ελληνική Λύση.

Τα παραπάνω είναι υποθέσεις που δεν βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση από τα δεδομένα της έρευνας αλλά σε ενδείξεις.

Οσον αφορά το μεθοδολογικό κομμάτι της έρευνας αξίζει να σημειωθούν τα εξής: κατά την εξαγωγή του τελικού δείγματος ικανοποιούνται τουλάχιστον τρεις μεταβλητές ως προς την αντιπροσωπευτικότητά τους, οι οποίες αναφέρονται στα δημογραφικά. Το φύλο, η ηλικία (ηλικιακές ομάδες 17-34, 35-49, 50-64 και 65+) και η γεωγραφία σε επίπεδο περιφέρειας. Η διαφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτική Ελλάδας υπάρχει, διότι μέρος του δείγματος που κατοικεί στην Ηλεία και την Αχαΐα θεωρεί ότι υπάγεται στην Πελοπόννησο.

Εγκαινιάζουμε μια νέα πρακτική στην ταυτότητα, αυτήν της δημοσίευσης των κατανομών των τριών μεταβλητών στο τελικό δείγμα. Θεωρούμε ότι έχει αξία να δημοσιεύονται ή τουλάχιστον να δημοσιεύεται η τιμή της στάθμισης που έγινε σε αυτές.

* O κ. Γιάννης Σκλίας είναι πολιτικός επιστήμονας της VOX POP Analysis

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter