Ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ευρώπη

Ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ευρώπη

Μετά τα χθεσινοβραδινά αιματηρά γεγονότα σε Άγκυρα και Βερολίνο, ενισχύονται σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Αυστρία τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και η αστυνόμευση, ιδιαίτερα και εν όψει των γιορτών.

Βερολίνο: Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας – Κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις

Η αστυνομία στο Βερολίνο θα αυξήσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας μέσα στις επόμενες μέρες κι ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει είναι και η ανέγερση φραγμάτων έπειτα από τη χθεσινή επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου δήλωσε εξάλλου ότι τα σχέδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υλοποιηθούν αλλά θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας.

Ιταλία: Ενισχύονται τα μετρα ασφαλείας

Ενισχύονται στην Ιταλία τα αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ‘Άγκυρα και στο Βερολίνο. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης.

Εντωμεταξύ, αναμένεται να συνεδριάσει και η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βίντεομηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.

«Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή», έγραψε μέσω Twitter o Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Γαλλία: Αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη χώρα

Η Γαλλία θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα μετά από την επίθεση φορτηγού χθες βράδι στο Βερολίνο όπου τουλάχιστον εννιά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 50 τραυματίστηκαν, είπε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

“Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας”, είπε σε δήλωσή του το υπουργείο.

“Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή”, πρόσθεσε.

Λονδίνο: Η αστυνομία αναθεωρεί τα σχέδια προστασίας δημόσιων εκδηλώσεων

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεωρεί τα σχέδιά της για την προστασία δημόσιων εκδηλώσεων κατά την εορταστική περίοδο μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα και την πτώση ενός φορτηγού πάνω στον κόσμο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

“Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει καταρτίσει λεπτομερή σχέδια για την προστασία δημόσιων εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

“Σε τακτική βάση, ως προληπτικό μέτρο, αναθεωρούμε τα σχέδιά μας μετά τις επιθέσεις στο εξωτερικό και το κάνουμε αυτή τη στιγμή έπειτα από τα τρομερά συμβάντα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα χθες βράδυ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του Λονδίνου.

Αυστρία: Αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού μέχρι τις 9 Ιανουαρίου

Σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου τίθενται οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αυστρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος για να αποφεύγεται η επίσκεψη σε δημόσιες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.

Στις δηλώσεις του ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει φήμες ότι ο συλληφθείς ύποπτος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου είχε φθάσει στη Γερμανία μέσω Αυστρίας, καθώς, όπως σημείωσε, ο ύποπτος εμφανίζονταν με διάφορες ταυτότητες και η υπόθεση θα μπορεί να διαλευκανθεί μόνον εάν ληφθούν τα βιομετρικά στοιχεία του από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, οι μονάδες επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα “Κόμπρα” και η Αστυνομία του αεροδρομίου τίθενται έως τις 9 Ιανουαρίου σε “ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού”, ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων να επεξεργασθούν εκ νέου τους σχεδιασμούς ασφάλειας για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισήμανε πως, σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Αυστρία δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε σε άλλους διαύλους.

Όπως παρατήρησε, δεν μπορούν να αποφευχθούν σε όλες τις περιπτώσεις επιθέσεις από δράστες που ριζοσπαστικοποιούνται από μόνοι τους, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να περνά στους ανθρώπους την ιδέα ότι υπάρχει μία απόλυτη ασφάλεια 100%.

Κατά την άποψή του, μία ματαίωση των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων ή η αποφυγή επισκέψεων σε χριστουγεννιάτικες αγορές, θα ήταν μία λανθασμένη αντίδραση καθώς, όπως ανέφερε, “εάν μία δημοκρατική κοινωνία γονατίζει μπροστά στην τρομοκρατία, αυτό είναι ένα λάθος μήνυμα”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter