Ενισχύονται τα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις της αγοράς

Ενισχύονται τα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις της αγοράς

Με ενισχυμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για το μήνα Γενάρη επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της αγοράς για τα μπρος-πίσω του lock down και το αιφνιδιαστικό ολικό λουκέτο διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας στο λιανεμπόριο, αντί της λειτουργίας σε ζώνες που ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης είχε εξαγγείλει.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με προϋπολογισμό 1.5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι επιστρεπτέο και το άλλο 50% θα είναι επιδότηση. Η χορήγηση του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας θα γίνει με βάση τους τζίρους της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει όπως και ο προηγούμενος γύρος ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο τον Γενάρη

Παράλληλα, για το μήνα Ιανουάριο θα δοθεί πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ως τις 11 Ιανουαρίου. Η πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο του Ιανουαρίου αφορά τις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, τον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα γυμναστήρια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αντίθετα, για τον επόμενο μήνα Φεβρουάριο, ισχύει η παλαιότερη εξαγγελία Μητσοτάκη για έκπτωση ενοικίου 80% προς όλες τις επιχειρήσεις που παίρνουν τον Γενάρη πλήρη απαλλαγή από το ενοίκιο.

Συν τοις άλλοις, σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που λόγω μεγέθους δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, σχεδιάζεται η επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται ότι επιχειρήσεις με τζίρους από 100.000 ως 200.000 ευρώ θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης ως 50.000 ευρώ από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά.

Τα προγράμματα για εστίαση και λιανεμπόριο

Τέλος, θα τρέξουν και δύο στοχευμένα προγράμματα για την εστίαση και το λιανεμπόριο. Το πρόγραμμα που αφορά την εστίαση είναι καλά στοχευμένο και αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και μέγιστο ποσό επιδότησης τα 5.000 ευρώ ανά χώρο εστίασης. Στα συν του προγράμματος είναι ότι καλύπτει αναδρομικά αγορές θερμαντικών σωμάτων που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο 2020 με την υποβολή των σχετικών παραστατικών.

Αντίθετα, το πρόγραμμα που αφορά το λιανεμπόριο και περιλαμβάνει επιδότηση 100% της δαπάνης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) είναι στην πραγματικότητα δώρο άδωρο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται αφού δρομολογείται μετά από το κλείσιμο των μαγαζιών για 5 ολόκληρους μήνες σε ετήσια βάση κι αφού έχουν χαθεί οι τζίροι του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξει τέλη Ιανουαρίου και όσες επιχειρήσεις το πάρουν θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αποκτήσουν eshop λόγω της μεγάλης συσσώρευσης παραγγελιών στους κατασκευαστές ιστοσελίδων, είναι προφανές ότι κύριος ωφελούμενός του δεν θα είναι το πολύπαθο λιανεμπόριο αλλά οι επιχειρήσεις κατασκευής ιστοσελίδων που θα κάνουν χρυσές δουλειές με κρατική επιδότηση.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter