Ενισχύσεις δίχως πρόσθετες προϋποθέσεις ζητά η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ενισχύσεις δίχως πρόσθετες προϋποθέσεις ζητά η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Μείζονος σημασίας χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε – και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά». Πρόσθεσε ακόμη: “Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης. Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης…Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες:

Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και

Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter