Ενισχύσεις για μικρομεσαίους

Ενισχύσεις για μικρομεσαίους

Επιδότηση άνω του ενός δισ. ευρώ. Ολες οι δράσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Με την τραπεζική χρηματοδότηση σχεδόν ανύπαρκτη, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν αυτήν τη στιγμή ίσως τον μοναδικό τρόπο για να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα μια μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δύο εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματικότητα

Περίπου 1.600 κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους τομείς του λιανικού εμπορίου, της παροχής υπηρεσιών εστίασης και της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά.) περιλαμβάνει η δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση».

Η δράση, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους στους τομείς κατανάλωσης ενέργειας, χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, υγιεινής και ασφάλειας, εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η περίοδος υποβολής ξεκινά στις 6 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου και ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να είναι από 10.000 έως 150.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν το 30% του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης τους πρώτους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, ενώ ο χρόνος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων έχει οριστεί μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Ανταγωνιστικότητα

Το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ επιδοτεί την αγορά καινούργιου εξοπλισμού και μηχανημάτων, την προμήθεια εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας, την τυποποίηση εξαγώγιμων προϊόντων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Στην «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» μπορούν να αναζητήσουν οικονομική ενίσχυση περίπου 9.800 μεταποιητικές δραστηριότητες από οκτώ κλάδους της οικονομίας (αγροδιατροφή – βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, υγεία και υλικά – κατασκευές).

Ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης μπορεί να κυμανθεί από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Για επενδυτικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Το ποσοστό επιδότησης είναι 50% και μπορεί να φτάσει το 65% για εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα ανοίγει στις 6 Φεβρουαρίου 2019 και θα μείνει ενεργό μέχρι να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Επιχειρούμε ΕΞΩ

Το πρόγραμμα «Επιχειρούμε ΕΞΩ – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜμΕ» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Επιδοτείται το 50% του κόστους συμμετοχής σε εκθέσεις του εξωτερικού, ο δε προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Τι έρχεται

Οι επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις και ακόμη δύο προγράμματα από το ΕΣΠΑ είναι οι δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του ΕΣΠΑ, αναμένεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και η δράση «Επιβραβεύω – Ενισχύω τις επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αύξησαν ή διατήρησαν αμετάβλητο το προσωπικό τους το τελευταίο τρίμηνο πριν από την υποβολή αίτησης για ένταξη στη δράση.

Δικαιούχοι των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι μικροχρηματοδοτήσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις επιχειρηματικές και τις προσωπικές. Οι επιχειρηματικές μπορεί να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: α) Ολες οι μορφές πιστώσεων έως 25.000 ευρώ χορηγούνται είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών είτε ως κεφάλαιο κίνησης. β) Προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού. γ) Αυτοτελείς εγγυήσεις έως 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Οι προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να χορηγούνται έως το ποσό των 10.000 ευρώ για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έως το ποσό των 25.000 ευρώ για ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναστολής ή μείωσης του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση.

Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της μικροχρηματοδότησης είναι οι δώδεκα μήνες και η μέγιστη τα δέκα έτη.

Οι επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις και ακόμη δύο προγράμματα από το ΕΣΠΑ είναι οι δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter