Σειρά προτάσεων

Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα Δικαστήρια ζήτησαν οι δικηγόροι από τον Νίκο Τόσκα

Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των χώρων των δικαστηρίων και την προστασία των δικηγόρων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, ζητούν οι δικηγόροι από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, .

Οι πρόεδροι του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός , και του ΔΣΠ,Γεώργιος Σταματογιάννης, συναντήθηκαν σήμερα με τον κ.Τόσκα προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματα -προτάσεις του δικηγορικού κόσμου για τα ζητήματα της ασφαλείας στους χώρους των δικαστηρίων και των σχέσεων των Δικηγόρων με την Ελληνική Αστυνομία.

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος τέθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των χώρων των δικαστηρίων και την προστασία των δικηγόρων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει τα θέματα αυτά και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικότερα, από, τους εκπροσώπους των δικηγόρων σε Αθήνα και Πειραιά, ζητήθηκε:

1. Να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο μηχάνημα ελέγχου στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το οποίο παραμένει ανενεργό.

2. Να διασφαλιστεί η είσοδος αποκλειστικά και μόνον δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, και να λειτουργήσει η -ανενεργός σήμερα- πύλη εισόδου δικηγόρων στο Εφετείο Αθηνών.

3. Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ιδίως, πεζές περιπολίες εντός του χώρου των δικαστηρίων και τοποθέτηση ενισχυτικού σιδηρού πλέγματος περιμετρικά.

4. Να ληφθούν τα αναγκαία, προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα καταστολής, όπως τα πρόσφατα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Επισημάνθηκαν ακόμα :

*Η ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων αστυνομικών και δικηγόρων. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι ο ρόλος του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, ιδίως εντός των αστυνομικών τμημάτων κατά την διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης, πρέπει να γίνεται σεβαστός και να διασφαλίζεται η σύννομη και αποτελεσματική επικοινωνία των δικηγόρων με τους εντολείς τους.

*Η αναγκαιότητα τήρησης από τα αστυνομικά όργανα των διατάξεων του άρθρου 39 ΚωδΔικ, που αποκλείουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος και απαγορεύουν τη σύλληψη δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά τους ειδικότερους ορισμούς της διάταξης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.