Ενοικίαση εργαζομένων και τηλεργασία στο προσκήνιο

Ενοικίαση εργαζομένων και τηλεργασία στο προσκήνιο

Ο εκσυγχρονισμός τελικά σημαίνει μειώσεις μισθών και εργασιακές σχέσεις «λάστιχο»

Ζοφερό μέλλον περιμένει τους μισθωτούς αφού η κρίση που επελαύνει στην ελληνική οικονομία ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι μισθωτοί είναι μειώσεις μισθών μέσω της τηλεργασίας αλλά και της

ενοικίασης εργαζομένων. Η μείωση αυτή, με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 1.150 ευρώ (επίσημα στοιχεία ΕΦΚΑ), μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 25% με τα μέτρα που επεξεργάζεται στο παρασκήνιο η κυβέρνηση! Το Documento συνεχίζει το ρεπορτάζ για τις εργασιακές σχέσεις και τη δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς την Κομισιόν και σήμερα αποκαλύπτει πώς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να συνεχίσει τη λαίλαπα των μνημονίων που επέφεραν αλλαγές στο ατομικό εργατικό δίκαιο, οι οποίες ευθύνονται εν πολλοίς για την κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2014.

Παρασκήνιο αντί για διαφάνεια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των παρασκηνιακών κινήσεων μιας κυβέρνησης που, όπως αποδεικνύεται εκ κοινοτικών εγγράφων, δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Οπως αποκάλυψε το Documento στις 23 Μαΐου, οδεύουμε ολοταχώς προς εργασιακό μεσαίωνα και μάλιστα κρυφίως, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ), χωρίς δηλαδή να υπάρξει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

Οπως λοιπόν αναγράφεται στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία: «Για την ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει ορισμένες συμπληρωματικές δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής. Αυτές οι πρωτοβουλίες συμπληρώνουν τις υπάρχουσες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών που απομένουν και θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι συμπληρωματικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν δράσεις στους ακόλουθους τομείς: […] (ii) βελτίωση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου για το ατομικό εργατικό δίκαιο […]».

Η βελτίωση με… μειώσεις μισθών

Το ερώτημα είναι τι άλλο μπορεί να αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις αφού οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν να πετσοκόψουν την προστασία των εργαζομένων από το ατομικό εργατικό δίκαιο. Η «βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για το ατομικό εργατικό δίκαιο» περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους παρασκηνιακούς –και σκοταδιστικούς– κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δύο δυσμενείς αλλαγές. Δύο αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν τρομακτικές μειώσεις μισθών με αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία, αφού η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών φέρνει ισόποση μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα. 

Αναλυτικότερα:

-Η πρώτη αφορά την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης (ενοικίαση εργαζομένων). Ουσιαστικά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στην κατάργηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσωρινά απασχολουμένων που έχει ενταχθεί με τον ν. 4052/2012 (παραμένει σε ισχύ και το άρθρο 22 του ν. 2956), στην οποία ορίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν ίδιες αμοιβές μεταξύ απευθείας πρόσληψης και προσωρινής απασχόλησης. Τώρα το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πώς θα παρακαμφθεί το κοινοτικό δίκιο που καθιερώνει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Στην πράξη θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης να πληρώνουν τον κατώτατο μισθό για θέσεις εργασίας σε έμμεσους εργοδότες, ενώ τώρα οφείλουν να πληρώνουν ίδιους μισθούς.

-Η δεύτερη αφορά τον θεσμό της τηλεργασίας που, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν θα αποτελεί συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου –όπως συμβαίνει τώρα– αλλά θα περιληφθεί στο περιβόητο «διευθυντικό δικαίωμα». Δηλαδή ο εργοδότης-διευθυντής θα αποφασίζει αν ο μισθωτός θα εργαστεί από το σπίτι. Αυτό θα έχει επακόλουθο τη μείωση αποδοχών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter