Ενωμένη G7 απέναντι στην Κίνα

Ενωμένη G7 απέναντι στην Κίνα

Μεγαλύτερη απειλή το Πεκίνο στις σφαίρες επιρροής της Δύσης

Ο «κίνδυνος εξ Ανατολών» αποτελεί αφήγημα ενότητας για τη Δύση δυόμισι χιλιετίες τώρα και φαίνεται ότι η ισχύς του δεν έχει ξεθωριάσει. Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της G7 βρέθηκαν στο Καρούιζαβα της Ιαπωνίας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον διαφαινόμενο «άξονα του κακού» Κίνας και Ρωσίας. Καταδίκασαν τη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ απείλησαν με σφοδρές συνέπειες όποιον βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. Καταδικαστική ήταν και η αναφορά στη Βόρεια Κορέα που δοκιμάζει διηπειρωτικούς πυραύλους.

Απέναντι στην Ανατολή

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη οι χώρες της G7 σημείωσαν τις θέσεις τους και τις δράσεις που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν για μια σειρά από θέματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Σε δύο θέματα έδειξαν όμως να εμμένουν περισσότερο: στη στάση τους απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Μάλιστα οι λέξεις «Κίνα» και «Ρωσία» εμφανίζονται στο κείμενο 23 και 34 φορές αντίστοιχα, ενώ η λέξη «ειρήνη» μόλις 13…

Ενταση στο στενό της Ταϊβάν

Η ένταση που σημειώθηκε στο στενό της Ταϊβάν τις προηγούμενες μέρες της συνάντησης, με την Κίνα να προβαίνει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ναυτικούς ελιγμούς για την προσομοίωση αποκλεισμού του νησιού, ήταν βέβαιο ότι θα τραβούσε τα βλέμματα της G7. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν κομμάτι της, ενώ οι δυτικοί ισορροπούν προσεκτικά μεταξύ της ανοιχτής υποστήριξης της ανεξαρτησίας της και της πολιτικής της «μίας Κίνας». Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Τσένγκτσι της Ταϊβάν, που αναδημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ταϊβανεζική εθνική ταυτότητα κυριαρχεί στους ερωτώμενους πολίτες με σχεδόν 61%, ενώ 33% απαντούν ότι νιώθουν και Κινέζοι. Εξάλλου 3% αυτών νιώθουν μόνο Κινέζοι.

Από τις επτά χώρες της G7, οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον να σταματήσει η Κίνα την κινητικότητά της στον Ινδικό – Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις (πρόσφατα αναβάθμισαν εκείνη στις Φιλιππίνες) έχει επενδύσει στην περιοχή. Επίσης η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στις πρώην αποικίες της αυτοκρατορίας και νυν υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Ιαπωνία έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση της φιλειρηνικής προσέγγισης των διεθνών τεκταινόμενων, με τον πρωθυπουργό Φούμιο

Κίσιντα να προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι θα μετατρέψει τη χώρα του σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στον Ειρηνικό. «H G7 τοποθετείται στη θέση τού δικαστή και κάνει ασύστολα σχόλια» δήλωσε ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι υπουργοί Εξωτερικών επικεντρώθηκαν και στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ζητώντας από τη Ρωσία «να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό αμέσως και άνευ όρων». Την ίδια ακριβώς στιγμή που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Λι Σανγκφού βρέθηκε στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter