Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης για το σκάνδαλο Novartis – Κύμα συμπαράστασης για την ανήθικη στοχοποίηση του

Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης για το σκάνδαλο Novartis – Κύμα συμπαράστασης για την ανήθικη στοχοποίηση του

Ενώπιον της ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου, αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, θα βρεθεί στη 1:00 το μεσημέρι ο Κώστας Βαξεβάνης προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για τη δήθεν «σκευωρία» της Novartis με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ποινικοποιεί μέχρι και την ενοχλητική δηµοσιογραφική έρευνα.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» έχει κληθεί από την Ανακρίτρια ως κατηγορούμενος για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση.

Η εφημερίδα Documento έχει προχωρήσει σε σωρεία αποκαλύψεων που αποδεικνύουν πως όσα διέπραξε η Novartis στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα µμεγαλύτερα σκάνδαλα παγκοσμίως στο οποίο βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου ήταν πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της Novartis και γιατροί. Απόδειξη πως πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός πως η φαρµακευτική πολυεθνική πλήρωσε στο δηµόσιο των ΗΠΑ 347 εκατ. δολάρια για να µην καταδικαστεί ποινικά για τις πρακτικές της στην Ελλάδα.

Η δίωξη ωστόσο του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου έρχεται να υποσκάψει και τα θεμέλια της ίδιας της Δικαιοσύνης που εμφανίζεται να λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο της κυβερνητικής βούλησης με στόχο τη φίμωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ο δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης για τον ίδιο και την εφημερίδα από πολιτικά πρόσωπα, διεθνής ΜΚΟ που προωθούν την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες αλλά και από απλούς πολίτες. Χθες, ο οργανισμός των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με ιδιαίτερα αιχμηρές τοποθετήσεις στην οποία κατακεραυνώνει ξανά το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η δίωξη που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και προσπαθεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος πρέπει να τελειώσει». Παράλληλα, το Ινστιτούτο Daphne Caruana Galizia,  σε tweet καταδίκασε την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας πως «οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος δημοσιογράφου και εκδότη είναι ανησυχητικές. Η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος δεν είναι έγκλημα».

Την ίδια στιγμή, το hashtag #με_τον_Βαξεβανη στο twitter είναι από τα δημοφιλέστερα των τελευταίων ωρών ως απόδειξη του κύματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης

Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις για τη Novartis

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter