Ενόργανη: Νέες καταγγελίες στο κατώφλι του εισαγγελέα

Ενόργανη: Νέες καταγγελίες στο κατώφλι του εισαγγελέα

Μπορεί οι σοκαριστικές καταγγελίες των 26 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που συγκλόνισαν το πανελλήνιο τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσαν βασανιστήρια, κακοποιήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες βίαιες σωματικές και λεκτικές συμπεριφορές από προπονητές/τριες και παράγοντες σε βάρος τους να τέθηκαν στο αρχείο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω παραγραφής, αλλά η βρόμικη αυτή υπόθεση ανοίγει και πάλι με περισσότερα και πιο συγκλονιστικά στοιχεία.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Documento, υπάρχουν ακόμη έντεκα καταγγελίες αθλητριών που δεν έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα και πολλές από αυτές δεν γίνεται να παραγραφούν γιατί τα καταγγελλόμενα συνέβησαν από το 2016 και μετά!

Να σημειωθεί ότι για τους/τις αθλητές/τριες των οποίων οι καταθέσεις μπήκαν στο αρχείο λόγω παραγραφής επειδή οι καταγγελλόμενες πράξεις συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια (από το 1985 έως τη δεκαετία του 2000) το μείζον δεν είναι η ποινική πλευρά του θέματος αλλά το ηθικό μέρος.

Τι κι αν όλοι αποθέωσαν την ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου που άνοιξε τον δρόμο για το ελληνικό #MeToo; Τι κι αν μόλις άνοιξαν στόματα οι καταγγελλόμενοι και φερόμενοι ως δράστες κολάσιμων πράξεων κρύφτηκαν, ενώ άλλοι πέρασαν με περίσσιο θράσος και στην αντεπίθεση; Τι κι αν έχουν συμβεί σημεία και τέρατα και δημοσιεύτηκαν απίστευτες καταγγελίες για άθλιες, νοσηρές συνθήκες στην ενόργανη γυμναστική; Ολα έμειναν εκεί από όπου ξεκίνησαν! Σχεδόν κανείς δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να εξυγιανθεί όχι μόνο η ενόργανη γυμναστική αλλά και συνολικά ο αθλητισμός από εγκληματικές πρακτικές και συμπεριφορές.

Τι έκανε η ομοσπονδία γυμναστικής από ηθικής πλευράς; Ερεύνησε τους καταγγελλόμενους; Ασχολήθηκε με το ηθικό μέρος της υπόθεσης; Οχι! Αρκέστηκε μόνο στα πρωτόκολλα και καθάρισε. Ούτε καν ζήτησε από τα σωματεία-μέλη της να προχωρήσουν σε έρευνες και τυχόν πειθαρχικές αποφάσεις.

Σοκαριστικά στοιχεία

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, με την ολοκλήρωση των καταθέσεων στον εισαγγελέα για τη βρόμικη αυτή υπόθεση και με τα όσα δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, έστω αργοπορημένα (είχε τον πλήρη φάκελο στο συρτάρι του από τις 28 Οκτωβρίου 2021), προφανώς γιατί δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, προέκυψαν ακόμη και τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία: • Τις φρικτές εμπειρίες τους στον χώρο κατήγγειλαν συνολικά 37 αθλήτριες κι ένας αθλητής.

– Συνολικά είναι 38 οι καταγγελλόμενοι (προπονητές, προπονήτριες, παράγοντες) που φέρονται να είχαν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να βρίσκεται ακόμη και ένας καθηγητής πανεπιστημίου!

• Από τους 38, σχεδόν οι μισοί παραμένουν εν ενεργεία προπονητές στον χώρο και μάλιστα εργάζονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

• Πέντε από τους καταγγελλόμενους φέρεται να συνεργάζονται ακόμη με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία μέσω των εθνικών ομάδων.

• Αρκετοί από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ).

Η ΕΓΟ καλύφτηκε πίσω από το καταστατικό της (το θέμα δεν συζητήθηκε καν σοβαρά στις ΓΣ της, πέρα από κάποιες γενικόλογες κουβέντες) κι έστειλε την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας. Στέλνοντας όμως τις αρχικές καταγγελίες (διαβάστε σχετικά στις επόμενες σελίδες) το ποινικό μέρος τελείωσε αλλά μένει το μείζον: αυτό της ηθικής τάξης προκειμένου να εξυγιανθεί ο χώρος, το οποίο άλλωστε όλοι οι αρμόδιοι αποφεύγουν…

«Σινιάλο ελπίδας»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την προχθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού που ουσιαστικά ξανανοίγει την υπόθεση, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αθλητριών Αλέξανδρος Αδαμίδης δήλωσε στο Documento: «Με σχετική ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για τις αντιδράσεις του υφυπουργού κ. Αυγενάκη, τις οποίες περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν όμως κι άλλες ενέργειες, ίσως πιο σημαντικές, και τις οποίες αναμένουμε. Οπως για παράδειγμα είναι η αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος και για την απαράγραπτη πειθαρχική τιμωρία των δραστών παρόμοιων κακοποιητικών συμπεριφορών. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για το κουράγιο τους και ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα παιδιά ώστε να μη φοβούνται. Σινιάλο ελπίδας η αλληλεγγύη όλων μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter