Ενόργανη: «Τον έδιωξαν από σύλλογο, τον πήραν στην εθνική»

Ενόργανη: «Τον έδιωξαν από σύλλογο, τον πήραν στην εθνική»

«Προπονητής που φέρεται να είχε κακοποιητικές συμπεριφορές εκδιώχθηκε το 2019 από σωματείο ενόργανης γυμναστικής, επειδή για κακή του τύχη ήταν παρούσα στην αίθουσα την ώρα της προπόνησης μια μητέρα που είδε το συμβάν, διαμαρτυρήθηκε έντονα και πήρε τελικά την κορούλα της κι έφυγαν από το γυμναστήριο. Ηταν σύζυγος επώνυμου προσώπου και προκειμένου να μην πάρει έκταση το θέμα ο πρόεδρος του σωματείου έπαυσε από τα καθήκοντά του τον προπονητή. Ομως, ω του θαύματος, ο ίδιος προπονητής προσλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στις εθνικές ομάδες…».

Ανάλογες καταγγελίες (και με μάρτυρες) για συγκεκριμένα ονόματα φερόμενων ως δραστών υπάρχουν μεταξύ των δεκάδων που κατατέθηκαν στις εισαγγελικές αρχές από τις αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής για όσα δεινά (βασανιστήρια, σωματική και ψυχολογική βία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.λπ.) υπέστησαν ή υπέπεσαν στην αντίληψή τους να έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στο άθλημα.

Η αναφορά γίνεται με αφορμή τις καταθέσεις 27 αθλητριών (από τις συνολικά 37 που κατέθεσαν στον εισαγγελέα) της ενόργανης στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και συνεχίζονται τμηματικά μέχρι να ολοκληρωθούν, έστω με τρεισήμισι μήνες καθυστέρηση από τη μέρα (28-29 Οκτωβρίου) που η ΕΦΙΠΗΔ παρέλαβε (όπως και ο υφυπουργός Αθλητισμού, η ΓΓΑ και η ΕΟΕ) από τον συνήγορο των αθλητριών Αλέξανδρο Αδαμίδη τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

Να θυμίσουμε ότι οι καταγγελλόμενοι είναι 38 και με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υφυπουργείο Αθλητισμού από αυτούς σχεδόν οι μισοί παραμένουν εν ενεργεία προπονητές στον χώρο και μάλιστα εργάζονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πέντε δε εξ αυτών φέρεται να συνεργάζονται ακόμη με την ομοσπονδία, ενώ αρκετοί από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στα ΤΕΦΑΑ.

Αρχικά, η ΕΦΙΠΗΔ κάλεσε και τις 27 αθλήτριες να καταθέσουν όλες μαζί την ίδια μέρα, όμως έπειτα από αίτημα του συνηγόρου τους οι αθλήτριες θα κληθούν να καταθέσουν ξεχωριστά, αφού πρόκειται για ξεχωριστές υποθέσεις, με διαφορετικούς μάρτυρες και διαφορετικούς καταγγελλόμενους.

Ο συνήγορος των αθλητριών κατέθεσε στην ΕΦΙΠΗΔ ένα ακόμη αίτημα για κάτι εξίσου πολύ σημαντικό, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς εμπλεκόμενος φορέας ακόμη. Ζήτησε να κληθούν σε αυτό το στάδιο να καταθέσουν τόσο οι καταγγελλόμενοι, οι οποίοι ακόμη σιωπούν, όσο και η ομοσπονδία, προκειμένου να απαντήσει γιατί δεν έχει κάνει τόσο καιρό το παραμικρό για την εξέλιξη της έρευνας…

«Γιατί μας καλείτε όλους μαζί; Μήπως τα στοιχεία που έχετε πάρει από την ΕΓΟ δεν επαρκούν;» φέρεται να ρώτησε ο Αλ. Αδαμίδης τα μέλη της επιτροπής και ζήτησε «να μας πείτε τι σας έχει κοινοποιήσει η ΕΓΟ…». Η επιτροπή θα απαντήσει τις επόμενες μέρες στο σχετικό αίτημα…

Να θυμίσουμε εδώ ότι, όπως είχε δημοσιεύσει το Documento στις 12/1/22, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ) έστειλε τον περασμένο Απρίλιο στην ΕΦΙΠΗΔ τον φάκελο με τις αρχικές καταγγελίες, στις οποίες δεν υπήρχαν ακόμη τα ονόματα και οι διευθύνσεις των καταγγελλομένων. Ο πλήρης φάκελος με τις καταθέσεις των αθλητριών με «ονόματα και διευθύνσεις» που δόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές στάλθηκε αργότερα στην ομοσπονδία, στις 28-29 του περασμένου Οκτώβρη, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Εχει δε τη σημασία του ότι στις 18 Ιανουαρίου ο Λ. Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΓΟ να παραδώσει όλα τα στοιχεία στη δικαστική επιτροπή της ΕΓΟ προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, αλλά αν και έχει περάσει ένας μήνας ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Οπως άλλωστε έκανε η ομοσπονδία όσες φορές η δικαστική της επιτροπή τής ζητούσε –μάταια– να της αποστείλει τα στοιχεία από τη μέρα που βγήκε στο φως η ιστορία με τις κακοποιήσεις…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter