Ενός Brexit πολλές Thomas Cook έπονται…

Ενός Brexit πολλές Thomas Cook έπονται…

Η χρεοκοπία της μεγαλύτερης στην Ευρώπη –μαζί με την TUI– επιχείρησης ταξιδιωτικών – τουριστικών υπηρεσιών είναι ένα ηχηρό μήνυμα από το μέλλον για την ελληνική οικονομία.

Όσοι νομίζουν ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις σχέσεις της με τη Βρετανία –το περίφημο Brexit– είναι θέμα για τους ακατασχέτως διεθνολογούντες σφάλλουν οικτρά… Ίσως κανείς από τους 1.800 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Thomas Cook στα ελληνικά νησιά δεν είχε καν σκεφτεί τον κίνδυνο που απειλούσε την εργασιακή τους κανονικότητα. 

Πολύ περισσότερο στα εκατοντάδες άλλα ανά την Ελλάδα που συνεργάζονταν με τον βρετανικό κολοσσό. Η τουριστική βιομηχανία είναι πολύ κερδοφόρα (συνήθως…), αλλά και πολύ άστατη. 

Μια γεωπολιτική ένταση, μια καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, ένα απροσδόκητο γεγονός μπορεί να καταστρέψει μια τουριστική χώρα. Η χρεοκοπία της Thomas Cook οφείλεται στο ότι οι μεγαλομέτοχοί της αρνήθηκαν να βάλουν άλλα χρήματα στην εταιρεία φοβούμενοι την ύφεση που προεξοφλούν ότι θα φέρει το –πιθανότατα χωρίς κανόνες– Brexit. 

Πριν από λίγες ημέρες ένας από αυτούς, η κινεζική Fosun, αποχωρούσε από την επένδυση του Ελληνικού. Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι παγώνουν την επενδυτική τους δραστηριότητα στην Ευρώπη. Τι θα σήμαινε η απόσυρση των τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων Κινέζων, Αμερικανών και Αράβων από την ευρωπαϊκή ήπειρο; 

Η χρεοκοπία συντελείται σε μια εποχή που τα social media έχουν δημιουργήσει τεράστια δυναμική για το τουριστικό προϊόν της χώρας και μάλιστα χωρίς κρατική δαπάνη. Το μέγα ερώτημα είναι αν η επαπειλούμενη ύφεση και τα συνακόλουθα τύπoυ Thomas Cook είναι διαχειρίσιμα. Είναι;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter