Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το παρασκήνιο της παραίτησης των 23 Αρεοπαγιτών

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το παρασκήνιο της παραίτησης των 23 Αρεοπαγιτών

Σάλο έχουν προκαλέσει οι ξαφνικές παραιτήσεις των 23 Αρεοπαγιτών από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες από ό,τι φαίνεται σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις οργισμένες αντιδράσεις στον δικαστικό κόσμο οι οποίες συνδέονται με τις πρόσφατες κρίσεις για τις προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων.

Πίσω από την ξαφνική παραίτηση φαίνεται ότι υπάρχει «χοντρό» παρασκήνιο. Ειδικότερα μέχρι πρότινος κάθε δικαστής και εισαγγελέας μπορούσε να προσφύγει στο 11μελές ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο εάν διαφωνούσε με την μη προαγωγή του. Ωστόσο στον τελευταίο κώδικα λειτουργίας των δικαστηρίων υπήρξε διάταξη η οποία για πρώτη φορά αφαιρούσε το δικαίωμα αυτό από εισαγγελείς και δικαστές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σχεδόν 150 παραλείψεις στις προαγωγές προκάλεσαν οργή με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης. Η στάση αυτή φαίνεται ότι εξόργισε την ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς την ερχόμενη Τετάρτη κρίνονται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι προσφυγές κατά των παραλείψεων προαγωγής καθώς και οι ενστάσεις που κατέθεσαν δικαστικοί λειτουργοί περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου του ΚΟΔΚΔΛ που δυσχεραίνει την προσφυγή στην ολομέλεια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Να σημειωθεί ότι στις 9 Μαίου το προεδρείο της  Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας σε δημόσια τοποθέτηση της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης, είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη ηγεσία του Αρείου Πάγου και ειδικά προς τα μέλη του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου ενώ χαιρέτιζαν τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών λέγοντας ότι «εμπεριέχει ένα πληρέστατο νομικό πλαίσιο για το σύνολο της υπηρεσιακής κατάστασης δικαστών και εισαγγελέων».

Η ξαφνική μεταστροφή όμως σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του documentonews.gr, στις θέσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν την παραίτηση των 23 Αρεοπαγιτών.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr και το ρεπορτάζ της Μαίρης Μπενέα, μεταξύ των Ανώτατων Δικαστών, που ξαφνικά αιτήθηκαν τη διαγραφή τους από τη μεγαλύτερη δικαστική Ενωση της χώρας, είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, καθώς και η αντιπρόεδρος Ιωάννα Κλάπα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter