Ένωση Εισαγγελέων: Δεν ενοχλεί που ο Μπαρδάκης δεν κατέθεσε μήνυση κατά των ωτακουστών του, αλλά η κριτική των δημοσιογράφων

Ένωση Εισαγγελέων: Δεν ενοχλεί που ο Μπαρδάκης δεν κατέθεσε μήνυση κατά των ωτακουστών του, αλλά η κριτική των δημοσιογράφων

Το δικαίωμα του Πάπα να μην κρίνεται και την ελέω θεού δύναμη των εισαγγελέων επικαλείται σε ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας για να υπερασπιστεί τον εισαγγελέα που διαπίστωσε «μαύρες» καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Αδ. Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis) και παρόλα αυτά έθεσε την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να ζητήσει περαιτέρω έρευνα για το «πόθεν έσχες» της προέλευσης των χρημάτων. Ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης είναι και αυτός θύμα παρακρατικής παρακολούθησης σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό predator. Ωστόσο, όλως περιέργως (όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι παρακολουθούμενοι) δεν ένιωσε να θίγονται συνταγματικά κατοχυρωμένα (ανήκουν στα απαράγραπτα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα) δικαιώματα του και δεν προέβη στην υποβολή μήνυσης ώστε να εξευρεθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν.

Θολώνει τα νερά των εισαγγελικών παραλείψεων

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας σε ανακοίνωση που φέρει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές του προέδρου της Ευάγγελου Μπακέλα και του Γενικού Γραμματέα της, Ιωάννη Σέβη, στηλιτεύει τα δημοσιεύματα που αφορούν στον κ. Μπαρδάκη και τις παραλείψεις του. «Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ερευνώμενη με την επιβαλλόμενη από το νόμο μυστικότητα και σε ανώτατο επίπεδο, εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας υπόθεση παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, με φερόμενους, μεταξύ άλλων, ως παθόντες και εισαγγελικούς λειτουργούς, υπόθεση με ιδιαίτερες αποδεικτικές δυσχέρειες, διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονται από εντυπωσιακούς τίτλους και αβάσιμες κρίσεις, που προδικάζουν την έκβαση της υπόθεσης, εξακολουθητικά και ανεπίτρεπτα αποδίδουν σε εισαγγελικούς λειτουργούς, ότι δήθεν δεν προέβησαν στις δέουσες ενέργειες και ότι δήθεν εσφαλμένα και χωρίς αιτιολογία αρχειοθέτησαν υποθέσεις, που χειρίστηκαν σε προγενέστερο χρόνο, εμφανίζουν αυτούς ως, κατ’ ουσίαν, «αντικείμενο» εξέτασης και υποδεικνύουν ενέργειες και τους, κατά την κρίση των συντακτών τους, ορθούς χειρισμούς επί της υπόθεσης». Προφανώς αναφέρονται κυρίως στα όσα δημοσίευσε το Documento, και άλλα ΜΜΕ ,καίτοι δεν κατονομάζονται… Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη γραμματική ερμηνεία των όσων γράφουν και σε μία έξαρση παραπληροφόρησης συνδέουν την ανοικτή υπόθεση της ποινικής διερεύνησης του ζητήματος των υποκλοπών με τα δημοσιεύματα που αφορούν, όπως ο οιοσδήποτε εγγράμματος μπορεί να αναγνώσει στο ότι ο κος Μπαρδάκης έχει στείλει στο αρχείο υποθέσεις όπως οι μαύρες καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Αδ. Γεωργιάδης με το αιτιολογικό των «αδιευκρίνιστων» αλλά και την υπόθεση με τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου, χαρακτηρίζοντας το με τεκμήριο νομιμότητας πόρισμα του ΣΔΟΕ ως «μη επιστημονικά αποδεκτό»! Την ίδια ώρα δε που παρακάμπτει το απαράγραπτο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του που αφορά στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από το predator δεν διστάζει να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν το πόρισμα, παραβιάζοντας τη μυστικότητα της ανάκρισης! Λες και δεν γνωρίζουν οι εισαγγελείς που υπογράφουν την ανακοίνωση ότι υφίστανται γνωμοδοτήσεις συναδέλφων τους αλλά και παγία νομολογία για το γεγονός ότι κάμπτεται η μυστικότητα όταν υπάρχει δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον!

Αρνείται το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην κριτική

Όμως η Ενωση Εισαγγελέων συνεχίζει να προκαλεί. «Με τα δημοσιεύματα αυτά συντακτών, που γνωρίζουν ότι ο θεσμικός τους ρόλος δεν είναι αυτός και αδιαφορούν για τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των θιγομένων προσώπων, επιχειρείται προσπάθεια παραπλάνησης, αρνητικής επίδρασης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» αναγράφουν σχετικά. Εύκολα προκύπτει τελεολογικά ότι οι εισαγγελείς που υπογράφουν την ανακοίνωση διεκδικούν το δικαίωμα τους (άραγε πόθεν τούτο προκύπτει από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας;) να ερμηνεύουν ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ τους νόμους και τις ποινικές διατάξεις! Λες και δεν υπάρχουν δικηγόροι (καλό είναι να υπενθυμίσουμε στους εισαγγελείς ότι η θέση τους στην ποινική δίκη δεν διαφέρει, ούτε είναι υπέρτερη των δικηγόρων) για να κρίνουν τα πεπραγμένα τους. Λες και καθήκον των δημοσιογράφων δεν είναι να καταγράφουν τα γεγονότα, να διασταυρώνουν τις ειδήσεις και βέβαια να προβαίνουν σε εκτιμήσεις και κριτική κατά το δοκούν είτε έχοντας ιδία άποψη είτε ρωτώντας επαΐοντες τη νομική επιστήμη!

Τελικά ποιο είναι το ακριβές;

Αυτό που δεν υφίσταται όμως ως δικαίωμα ούτε οι δημοσιογράφων πολλώ δε μάλλον των εισαγγελέων, είναι η συκοφαντία! Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση οι εισαγγελείς που υπογράφουν αυτή, στηλιτεύουν τους δημοσιογράφους που αναφέρονται στον κο Μπραδάκη (δεν κατονομάζεται από τους ίδιους αλλά φωτογραφίζει η ανακοίνωση ως υποστηρικτική σε αυτόν) γιατί ΔΗΘΕΝ «προδικάζουν την έκβαση της υπόθεσης» και «δεν προέβησαν στις δέουσες ενέργειες». Το ΑΛΗΘΕΣ βέβαια είναι ότι τα δημοσιεύματα του D αφορούσαν το ότι ο κος Μπαρδάκης δεν προέβη σε μήνυση ενάντια σε όσους υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές του συνομιλίες (ώστε να διερευνηθούν οι υπαίτιοι) κάτι που αποτελεί γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όσο για τα αδιευκρίνιστα του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλου αλλά και την θέση στο αρχείο της υπόθεση των απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικόλαου και τη σύνδεση τους με την παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν το πόρισμα, παραβιάζοντας τη μυστικότητα της ανάκρισης, κύριοι εισαγγελείς καλό θα ήταν να διαβάσετε τόσο το άρθρο 367 του Ποινικού Κώδικα αλλά και το πως κάμπτεται η μυστικότητα της ανάκρισης έμπροσθεν του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίζονται και υποθέσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα, δεν χειραγωγούνται, ούτε επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές και πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, αλλά αντίθετα ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, όντες εφοδιασμένοι με όλες εκείνες τις αναγκαίες δυνάμεις αντίστασης απέναντι σε κάθε αναληθή διάσταση και διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, που εμφανίζουν τέτοια δημοσιεύματα» καταλήγει η ανακοίνωση… Από εκεί και πέρα η τελευταία διατύπωση στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των εισαγγελέων πρέπει να αποτιμηθεί υπό το κράτος των ανωτέρω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter