Ενοχλημένοι κληρονόμοι

Ενοχλημένοι κληρονόμοι

Δεν είναι και λίγο να χάνεις το εξοχικό σου – ειδικά αν μιλάμε για ανάκτορο του 19ου αιώνα στη Γαλικία της Ισπανίας και ειδικά αν το είχες κοστολογήσει στα 8 εκατ. ευρώ στην προσπάθειά σου να το πουλήσεις προ διετίας.

Ο λόγος για τους κληρονόμους του Φράνκο, του δικτάτορα της Ισπανίας που κυβέρνησε τη χώρα για παραπάνω από μια τριακονταετία, οι οποίοι άκουσαν την περασμένη Τετάρτη δικαστήριο της Λα Κορούνια να αποφαίνεται ότι το Pazo de Meirás, το θερινό ανάκτορο που δόθηκε στον «χενεραλίσιμο» (στρατηγό) ως δώρο το 1938 από τους δημότες της Λα Κορούνια, πρέπει να επιστραφεί στο ισπανικό κράτος. 

Πώς να συμπάσχει όμως κανείς με τους κληρονόμους του δικτάτορα όταν πριν από περίπου έναν χρόνο είχαν αντιδράσει έντονα στην τήρηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών να απομακρύνει τα λείψανα του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, εκεί όπου είχαν ταφεί χιλιάδες θύματα του ισπανικού εμφυλίου; 

Είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς το παρελθόν του όταν είναι συνυφασμένο με τα σκοτεινά χρόνια μιας ολόκληρης χώρας, της ίδιας του της χώρας, και είναι ίσως δυσκολότερο να αποδεχτεί ότι ο πρόγονός του ευθύνεται για τον βασανισμό και τον θάνατο χιλιάδων αθώων. 

Είναι όμως απαραίτητο για μια χώρα να μην κάνει τα στραβά μάτια στο φάντασμα του φασισμού, ειδικά από τη στιγμή που οι νοσταλγοί του έχουν ξεμυτίσει σε όλη την Ευρώπη. 

Και η Ισπανία με τις συμβολικές αυτές ενέργειες που πολύ ενόχλησαν τους κληρονόμους του Φράνκο κάνει ακριβώς αυτό: αναγνωρίζει τον δικτάτορα ως δικτάτορα και λέει τα πράγματα με το όνομά τους (παρότι χρειάστηκε η μεγάλη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Vox για να το πάρει απόφαση).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter