Ένταση και αντεγκλήσεις στη δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens

Ένταση και αντεγκλήσεις στη δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens

Φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην εισαγγελέα της έδρας και σε συνήγορο υπεράσπισης.

Η ένταση προκλήθηκε κατά την εξέταση από την εισαγγελέα της έδρας του μάρτυρα, Βασ. Ράπανου, πρώην προέδρου του Δ.Σ. του ΟΤΕ (Νοέμβριος 1998- Απρίλιος 2000)΄.

Η εισαγγελική λειτουργός «βομβάρδισε» τον μάρτυρα με ερωτήσεις αναφορικά με το κομβικό ζήτημα του αν ο ΟΤΕ ζημιώθηκε ή όχι από τις συμβάσεις, αλλά ο τρόπος που υπέβαλλε κάποιες ερωτήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Ηλία Αναγνωστόπουλου, με αποτέλεσμα τον διαπληκτισμό τους.

ΕΙΣ: Θεωρείτε λογικό το τίμημα να μετακυλίεται στη σύμβαση;

ΣΥΝ: Η ερώτηση είναι υποθετική. Εδώ δεν είμαστε για να ανταλλάσσουμε απόψεις για το τι είναι λογικό. Εδώ συζητάμε επί πραγματικών περιστατικών. Η ερώτηση είναι εκτός δικονομίας.

ΕΙΣ: Ρωτώ αν ζημιώθηκε περαιτέρω ο ΟΤΕ…

Στο σημείο αυτό κάποιος συνήγορος διερωτήθη μεγαλοφώνως «τι λέει;», γεγονός που ενόχλησε την εισαγγελέα, η οποία απευθύνθηκε όμως και πάλι στον κ. Αναγνωστόπουλο.

ΕΙΣ: Πώς μου απευθύνεστε έτσι; Είναι τουλάχιστον απρέπεια…

ΣΥΝ: Δεν το είπα εγώ… Ξέρω πολύ καλά τι λέω…

ΕΙΣ: Κι εγώ τι ακούω….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (παρεμβαίνει): Να χαμηλώσουν οι τόνοι και να ακούσουμε με ηρεμία τις ερωτήσεις της εισαγγελέως…

ΕΙΣ: Έχω δικαίωμα να διατυπώνω ερωτήσεις… Τόσο πολύ ενοχλούν; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο συγκεκριμένος συνήγορος πυρπολεί τη διαδικασία…

ΣΥΝ: Να ανακαλέσει…

ΕΙΣ: Δεν ανακαλώ….

ΣΥΝ: Εγώ πυρπολώ τη διαδικασία; Δεν είμαι γνωστός ως πυρπολητής….

Κατά τ άλλα, ο κ. Ράπανος εξεταζόμενος από το δικαστήριο αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από την εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PWC) αλλά και από τον νομικό σύμβουλο του ΟΤΕ ότι οι συμβάσεις με την Siemens ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό.

«Ο τότε νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ (σσ που έχει αποβιώσει) , μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πρώτη εκτελεστή συμφωνία υλοποιήθηκε απολύτως και άρα ήταν επωφελής για τον Οργανισμό. Έτσι δώσαμε εντολή να προχωρήσουν η δεύτερη και η τρίτη. Η γνώμη των νομικών συμβούλων ήταν ότι οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και αφού δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις, οι εκτελεστές συμφωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν».

Ως προς την PWC, o πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ υπογράμμισε ότι και εκείνη παρείχε εκτεταμένη ενημέρωση για την πορεία των συμφωνιών και την εκτέλεσή τους καθώς και διαβεβαιώσεις ότι διεξάγονταν κανονικά και συνεπώς ήταν επωφελείς για τον ΟΤΕ.

«Είχαμε όμως δώσει εντολή αν υπάρξουν άλλες ανάγκες σε τηλεπικοινωνιακό υλικό, αυτές να καλυφθούν μέσω νέων διαγωνισμών και όχι με επέκταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων», επισήμανε ο κ. Ράπανος.

«Ενστάσεις» πάντως φαίνεται ότι είχε ο μάρτυρας και για την PWC. «Η συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων είχε επιλεγεί από τον ΟΤΕ και υπήρχε σύμβαση μεταξύ τους. Όταν εγώ και ο Συμεωνίδης ρωτήσαμε γιατί επελέγη η συγκεκριμένη εταιρεία η απάντηση ήταν ότι έχει γνώση του οργανισμού και θα ήταν πιο εύκολο να μας συμβουλεύσει για την εκτέλεση των έργων», είπε

Κατά την εξέταση του πάντως από το δικαστήριο, ο πρόεδρος της έδρας του επισήμανε το γεγονός ότι «το σκάνδαλο της Siemens εμφανίζεται να εκδηλώνεται κατά τη περίοδο της δικής σας θητείας στον ΟΤΕ” για να τον ρωτήσει στη συνέχεια “τι εντύπωση σας κάνει αυτό;».

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τα θέματα ηθικής ήταν πάντα αδιαπραγμάτευτα για μένα. Γι αυτό έχω ζητήσει άλλωστε και την απομάκρυνση ενός εκ των κατηγορουμένων ( σ.σ. εκείνη την περίοδο ήταν στέλεχος του ΟΤΕ) επειδή μου αντιμίλησε. Πόσο μάλλον αν υπήρχε θέμα χρηματισμού….

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter