Ένταση και τραυματίες από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ – Πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα (Photos – Video)

Ένταση και τραυματίες από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ – Πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα (Photos – Video)

Ένταση με απρόκλητη βία και χρήση χημικών επικράτησε για πάνω από δύο ώρες το μεσημέρι της Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε όταν τα ΜΑΤ αποχώρησαν από την Πατησίων και στη συνέχεια έφυγαν και οι φοιτητές. Επίσης η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων έχει αποκατασταθεί.

Μερίδα φοιτητών κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο όπου μετά από συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια. 

Λίγο μετά τις 16:00, μία μερίδα φοιτητών κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών που πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Βικτωρίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, έφτασαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και μπήκαν μέσα λέγοντας πως θέλουν να κάνουν συνέλευση. Μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς επικράτησε ένταση και τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στη σχολή. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και αλόγιστης βίας. 

Επίσης, η αστυνομία καταφέρθηκε βίαια εναντίον δημοσιογράφων και φωτογράφων που βρισκόντουσαν στην Πατησίων. 

Τελικά, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, τα ΜΑΤ εξήλθαν από τον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου ωστόσο παρέμειναν αρκετή ώρα απ’ έξω και οι τραυματισμένοι φοιτητές εντός του κτιρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Παναγιώτης Παπανικολάου, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται εντός της ΑΣΟΕΕ μιλώντας στον Realfm 97,8 επισήμανε πως ένας νεαρός είναι τραυματισμένος στο κεφάλι μέσα στο προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Επίσης, πολλοί φοιτητές  αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών.

https://www.facebook.com/nobordersnetwork/posts/2589916204409589

Τα ΜΑΤ δεν αφήνουν τους τραυματίες φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ να πάνε νοσοκομείο. Δύο τραυματισμένοι φοιτητές, ο ένας με σοβαρό…

Gepostet von NoBorders am Montag, 11. November 2019

Οι φοιτητές μετά την αποχώρηση των ανδρών των ΜΑΤ ύψωσαν πανό, ενώ στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, η Θεανώ Φωτίου και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΣΟΕΕ είναι κλειστή με απόφαση της Συγκλήτου έως τις 17 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η αστυνομία, σε επιχείρηση που πραγματοποίησε χθες σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ, βρήκε, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, κουκούλες, μάρμαρα και πέτρες. Αυτοί οι χώροι αποτελούσαν ορμητήρια ατόμων για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.








Ανακοίνωση  ΣΥΡΙΖΑ

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/11

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», ενώ με το «πόρισμα Παρασκευόπουλου» στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές.

Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτούμε:

• Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

• Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα.

Η δήλωση του Στέλιου Πέτσα για την ΑΣΟΕΕ

«Η Κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας. Χθες η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το Πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter