Ένταση στα στενά της Μάγχης – Αναπτύχθηκαν σκάφη του Βρετανικού και Γαλλικού ναυτικού

Ένταση στα στενά της Μάγχης – Αναπτύχθηκαν σκάφη του Βρετανικού και Γαλλικού ναυτικού

Η Βρετανία ανέπτυξε δύο σκάφη περιπολίας στη νήσο Τζέρσεϊ στα στενά της Μάγχης, έπειτα από τις απειλές της Γαλλίας να κόψει την ηλεκτροδότηση αν δεν υπάρχει πλήρης πρόσβαση των Γάλλων αλιέων στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας βάση της συμφωνίας του Brexit.

Τα βρετανικά σκάφη (HMS Severn και HMS Tamar) έχουν ως στόχο την «παρακολούθηση» της κατάστασης. Ωστόσο, είναι εξοπλισμένα και με ομάδα πεζοναυτών στο κατάστρωμα. Η Γαλλία απάντησε με ανάπτυξη ενός δικού της περιπολικού σκάφους (Athos-A712), αν και μικρότερου εκτοπίσματος.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε έπειτα από τη τοποθέτηση της Υπουργού Θαλασσών της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν στο γαλλικό κοινοβούλιο, όπου απείλησε να κόψει το ρεύμα στο νησί. «Στη συμφωνία (σ.σ. του Brexit) υπάρχουν αντίποινα…Όσον αναφορά το Τζέρσεϊ, σας υπενθυμίζω την παράδοση του ηλεκτρισμού από υπόγεια καλώδια…Ακόμα και αν αυτό είναι θλιβερό αν πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να παράσχει την «ακλόνητη υποστήριξη» του στο νησί έπειτα από επικοινωνία του με αξιωματούχους του νησιού. Ο Υπουργός εξωτερικών σχέσεων της νήσου Τζέρσεϊ, Ίαν Γκόρστ δήλωσε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα εποχή και χρειάζεται χρόνος να προσαρμοστούμε. Το Τζέρσεϊ συνεχώς επιδεικνύει την αφοσίωση του στην εξεύρεση μίας ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς».

Ο πληθυσμός τους νησιού απαριθμείται περίπου στους 108.000 κατοίκους, με το 95% του ηλεκτρισμού να προέρχεται από τη Γαλλία. Το νησί βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βόρεια από τις ακτές της Γαλλία και 140 χιλιόμετρα νότια από τις ακτές της Βρετανίας.

Η εμπορική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή προβλέπει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά σκάφη στα χωρικά ύδατα, αλλά απαιτούνται άδειες. Εντούτοις, οι αλιείς αναφέρουν ότι η έκδοση των αδειών υπόκεινται σε επιπλέον και πέραν της συμφωνίας περιορισμούς.

Πηγές: Reuters, BBC, Guardian, Bloomberg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter