Ένταση στη Λυρική – Ο λόγος του Μητράκη και οι διαφωνίες (video)

Ένταση στη Λυρική – Ο λόγος του Μητράκη και οι διαφωνίες (video)

Πριν την έναρξη της παράστασης του «Οθέλλου» στην κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο χορευτής Γιάννης Μητράκης εμφανίστηκε τυλιγμένος με μια σημαία της Ουκρανίας και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.

«Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Γιάννης Μητράκης και είμαι χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Ουκρανή. Εδώ και δέκα μέρες η χώρα της μητέρας και των παππούδων μου βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ήθελα να σας πω ότι η αποψινή παράσταση αφιερώνεται στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν δραματικές στιγμές. Ας γίνει η τέχνη και ο πολιτισμός η φωνή όλων μας για την άμεση λήξη αυτού του πολέμου».

Η πρωτοβουλία της Λυρικής έγινε δεκτή από το κοινό το οποίο τήρησε ενός λεπτού σιγή και μετά καταχειροκρότησε τον χορευτή, ωστόσο κάποιοι εκ των μουσικών της Λυρικής αντέδρασαν και δήλωσαν πως δεν είχαν ερωτηθεί για αυτή την κίνηση, τονίζοντας ότι κρατούν ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία.

Στο διάλειμμα, πριν από την έναρξη του δεύτερου μέρους, περί τα 15 άτομα από τη Χορωδία, μέλη του ενός από τα δύο συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων, θέλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ΕΛΣ να αφιερώσει τη χθεσινή παράσταση στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η αναφορά ήταν μονομερής. Το κοινό στη μεγάλη πλειοψηφία -όχι συνολικά, καθώς υπήρξαν και θεατές που υποστήριξαν την κίνηση των συνδικαλιστών- αποδοκίμασε έντονα την κίνηση διαμαρτυρίας.

Τελικά, αποχώρησαν από τη σκηνή μετά από παρέμβαση του διάσημου Λετονού τενόρου Αλεξάντρς Αντονένκο ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του τίτλου, για να συνεχιστεί η παράσταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter