Ένταση στη Βουλή για τη φίμωση Πολάκη: «Δεν θα μας τρομοκρατήσετε» λέει ο Ραγκούσης – Αποστάσεις Τασούλα από Αθανασίου

Ένταση στη Βουλή για τη φίμωση Πολάκη: «Δεν θα μας τρομοκρατήσετε» λέει ο Ραγκούσης – Αποστάσεις Τασούλα από Αθανασίου

«Τρομοκρατούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς» διαπίστωσε ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα της Βουλής στον απόηχο της καθεστωτικής συμπεριφοράς κατά του Παύλου Πολάκη από τον Χαράλαμπο Αθανασίου. «Δεν θα μας τρομοκρατήσετε» ξεκαθάρισε, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Αθανασίου, αναγνωρίζοντας πως εγείρεται θέμα συμπεριφοράς του αντιπροέδρου της Βουλής.

Ανοίγοντας την πολυαναμενόμενη διαδικασία μετά το πρωτοφανές σκηνικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε αρχικά τον λόγο στον Γ. Ραγκούση και στη συνέχεια τον διέκοψε για να τοποθετηθεί ο ίδιος. Χαρακτήρισε αποκαρδιωτική για το Κοινοβούλιο τη χθεσινή συνεδρίαση και υπογράμμισε πως προκύπτουν δύο θέματα. Αφενός η αφαίρεση του λόγου από τον προεδρεύοντα και αφετέρου η «ακτιβιστική αντίδραση» του αν. τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι θα μπορούσε να εκφραστεί η διαφωνία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής κατά του προεδρείου. Οι επισημάνσεις αυτές σε συνδυασμό με την αναγνώριση του θέματος που προκύπτει από τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου συνάγουν στην έμμεση επίκριση του αντιπροέδρου της Βουλής από τον Κ. Τασούλα, ο οποίος όμως παρέλειψε να στηλιτεύσει την αντικοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Άδωνη Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κατέγραφε από τα υπουργικά έδρανα τον Π. Πολάκη και διοχέτευσε το βίντεο στον φιλικό εκδότη, Γιάννη Κουρτάκη.

«Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»

Αμέσως μετά, ο κ. Ραγκούσης καυτηρίασε την «αντισυνταγματική και αντιθεσμική συμπεριφορά» του Χαρ. Αθανασίου και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν άσκησε δριμεία κριτική στον συνάδελφό του στην Κ.Ο. της ΝΔ. «Δεν σας αρμόζουν ούτε θεσμικά ούτε προσωπικά αυτές οι πρακτικές» είπε απευθυνόμενος στον Κ. Τασούλα, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας στο Κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν τον βλέπετε. Δεν μπορεί να έχετε την ευκολία να παραποιείται τα περιστατικά, καθώς ο ελέφαντας που ήρθε χθες και δεν τον αποβάλλατε είναι η αντισυνταγματική και πραξικοπηματική ενέργεια να αφαιρέσει ο κ. Αθανασίου τον λόγο γιατί διαφωνούσε με αυτό που έλεγε».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η συμπεριφορά του Π. Πολάκη δεν ήταν ούτε υβριστική ούτε απρεπής, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Χαρ. Αθανασίου επικαλέστηκε αποκλειστικά και μόνο το (ανεφάρμοστο) άρθρο 77 του ΚτΒ, το οποίο αφορά τις τοποθετήσεις εκτός θέματος και απαγορεύει τις γραπτές ομιλίες! Κι όπως επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, ποτέ δεν έχει απαγορευτεί σε βουλευτή να χρησιμοποιήσει τη γραπτή του ομιλία. Θύμισε δε ότι ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη διαδικασία για να καλέσει τον πρόεδρο της Βουλής και να επιβάλλει μομφή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα, ο κ. Τασούλας υπέβαλλε μομφή στον κ. Πολάκη; Η απάντηση είναι όχι!» τόνισε και απέδωσε την ευθύνη για το επίμαχο γεγονός «στη Δεξιά λογική αυταρχισμού και λογοκρισίας στο Κοινοβούλιο».

Επικαλέστηκε δε το γεγονός ότι πριν ο Π. Πολάκης ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Βασίλης Υψηλάντης, αναφέρθηκε εξίσου… εκτός θέματος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αρχειοθέτηση των Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου. «Αφαιρέθηκε ο λόγος από τον κ. Υψηλάντη; Η απάντηση είναι όχι» είπε. «Εδώ, έχουμε μία ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου από τον προεδρεύοντα» συμπέρανε, συμπληρώνοντας ότι ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας «κουνούσε το δάχτυλο και απαιτούσε να του ζητήσουμε συγγνώμη για τη Novartis». Ανέτρεξε δε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης σε ελβετικό κανάλι για τη Novartis, προχωρώντας στην παραδοχή ότι η φαρμακευτική πλήρωνε πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που αφορά τον πυρήνα του ανταγωνισμού της αγοράς και έχει άμεση σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αποδοκιμάσει τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος «έπειτα από τον κ. Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής, κατέγραφε τη συνεδρίαση με το κινητό του σαν μια ακόμα trash tv της κυβέρνησης Φουρθιώτη». «Υπάρχει συνολικό ζήτημα δημοκρατίας. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μόνο τα γουνάκια του δικαστή δεν φόρεσε όχι για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους φόρτωσε και ποινή. Παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητεί και ακρωτηριάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους» σημείωσε και περιέγραψε πως υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη.

«Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς» εξήγησε και θύμισε τα εξής λόγια του Γεώργιου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό: «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες». Και κατέληξε λέγοντας: «Όσο η Δεξιά δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις αυτής της παράταξης τόσο κι ο λαός μας δε θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Novartis».

«Με το ζόρι δεν θα προκληθεί κόλαση»

Ο κ. Τασούλας επανήλθε χωρίς να έχει πρόθεση να σηκώσει περαιτέρω τους τόνους, αλλά και χωρίς να επικρίνει τον κ. Γεωργιάδη. «Με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται» αντέτεινε και ισχυρίστηκε ότι σήμερα υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου. Διαπίστωσε και πάλι ότι συντελέστηκε «αφαίρεση του λόγου» κατά του Π. Πολάκη, επαναδιατυπώνοντας την κριτική περί κατάληψης του βήματος της Βουλής. «Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη είναι μια πράξη που δεν συνιστά τρομοκρατία και παραβίαση του συντάγματος;» διερωτήθηκε για να απαντήσει στην κριτική του κ. Ραγκούση περί κατατρομοκράτησης.

Σε σχέση με τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέωνας Γρηγοριάδης, στηλίτευσε χωρίς συμψηφισμούς την αντιθεσμική πρακτική του κ. Αθανασίου. Oι Ευαγγελία Λιακούλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση άσκησαν κριτική μεν στον Χαρ. Αθανασίου, αλλά παρουσίασαν το χθεσινό περιστατικό ως επιτηδευμένη πόλωση του δικομματισμού και «κοκορομαχία» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Να προστεθεί ότι κλείνοντας τον κύκλο έντασης, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε την παραπομπή του Π. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τη λογομαχία με τον Αδ. Γεωργιάδη στο καφενείο, παραβλέποντας τόσο την αντισυνταγματική συμπεριφορά του Χαρ. Αθανασίου όσο και τη βιντεοσκόπηση του υπουργού Ανάπτυξης από τα υπουργικά έδρανα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter